Якщо ви любите морквяну випічку, рекомендуємо не проходити повз цього кексу. Готуємо його з додаванням родзинок і волоських горіхів – це, мабуть, ідеальні кондитерські «друзі» для моркви. Кекс виходить з дуже цікавою структурою, соковитий, волого-розсипчастий. Він хороший сам по собі, без додаткових просочень і крему. Шматочок такого кексу чудово підійде на сніданок до кави – і смачно, і корисно. Перед подачею обов’язково повністю остудіть кекс – в остившем вигляді м’якуш остаточно оформляється і проявляє всю свою текстурну принадність.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Борошно пшеничне – 200 гр.
- Сода харчова – 1 ч. л.
- Цукор-пісок – 150 гр.
- Масло рослинне – 150 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Моркву – 180 гр.
- Волоський горіх – 75 гр.
- Родзинки (світлий) – 50 гр.
- Масло рослинне – для змазування
Процес приготування:
Що ж потрібно для приготування морквяного кексу з волоськими горіхами і родзинками? Родзинки перебираємо від випадкових включень, ретельно промиваємо в теплій воді і обсушуємо на рушник. Волоські горіхи також перебираємо і рубаємо ножем на великі шматочки.
Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо й обсушуємо. Натираємо її на тертці з дрібними отворами. Відміряємо потрібну кількість морквяної стружки. Якщо при натиранні виділився сік, його віджимаємо і зливаємо.
В окремій мисці замішуємо тісто. Розбиваємо яйця і додаємо цукровий пісок. Збиваємо міксером до отримання однорідної піни. Вливаємо олію і змішуємо. Борошно просіваємо разом з содою і додаємо в яєчно-масляну масу. Змішуємо всі разом міксером або віночком вручну до отримання однорідного тіста середнього ступеня густоти.
До замішаного тіста висипаємо підготовлену терту моркву, рубаний волоські горіхи і обсушенный родзинки.
Добре перемішуємо добавки з тестом, щоб вони рівномірно розподілилися по всьому об’єму.
Форму для випічки змащуємо невеликою кількістю рослинного масла без запаху. Як варіант, можна форму застелити промасленим пергаментом – це полегшить витяг вже готового кексу. Якщо форма силіконова, то змащувати її не потрібно. Духовку заздалегідь розігріваємо до температури 180 градусів. Викладаємо в підготовлену форму морквяне тісто. Ставимо форму з тестом вже в гарячу духовку на середній рівень і випікаємо протягом сорока-сорока п’яти хвилин. Виріб має добре зарум’яниться і трохи збільшитися в об’ємі. В кінці випічки перевіряємо кекс зубочисткою, встромивши її в серединку: якщо паличка виходить без залишків вологого тіста, значить випікання можна завершувати.
Готовий кекс дістаємо з духовки, злегка остуджуємо і акуратно витягаємо з форми. Поміщаємо на решітку для охолодження. Повністю остиглий кекс нарізаємо на порції і подаємо на стіл.
Приємного апетиту!
Бісквітні кекси Кекс з горіхами Кекс з родзинками класичний Кекс з сухофруктами і горіхами Кекси Кекси з горіхами Кекси з родзинками Кекси на рослинному маслі