Дуже цікавий рецепт малосольних огірків, з виведенням природного процесу бродіння, завдяки чому оцет використовувати вже не потрібно. Приготування вимагає дещо більшого часу, ніж зазвичай, зате таку заготовку можна без докорів совісті назвати натуральної.


Інгредієнти: на 2 л.

  • Огірки – 1 кг
  • Вода – 1 л
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – 1,5 ст. л.
  • Житній хліб – 3 – 4 скибочки
  • Лавровий лист – 2 – 3 шт.
  • Перець чорний горошок – 4 – 5 шт.
  • Часник – 1 – 2 зуб.
  • Кріп – 1 пучок

Процес приготування:

Готувати огірки малосольні по-угорськи просто! Огірки ретельно промиваємо під проточною водою. Для такої заготовки краще брати маленькі, правильної форми огірочки, що володіють щільною текстурою, виходять більш хрусткими і візуально привабливі. Зрізаємо кінчики з кожної сторони. Протикаємо кожен огірок кінчиком ножа в декількох місцях, щоб забезпечити умови для кращого просолювання.

В невеликому сотейнику гріємо воду до теплого стану, додаємо сіль і цукор, розчиняємо. Даємо розчину охолонути до кімнатної температури.

Розігріваємо на плиті суху сковороду без додавання олії. Кладемо в сковорідку скибочки хліба і обсмажуємо їх до темної кірочки з обох сторін. Важливо не перепечеться до гіркоти, але домогтися темно-золотистого кольору.

Банку моєму і просушуємо. На дно укладаємо пару скибочок підготовленого хліба.

На хліб кладемо гілочку зелені кропу, лаврове листя, горошини чорного перцю і очищений і роздавлений часник.

Щільно укладаємо огірки, залишаючи трохи простору зверху.

На огірки кладемо гілочку кропу і залишився хліб.

Банку з огірками заливаємо раніше приготованим розчином кімнатної температури так, щоб повністю покрити всі інгредієнти.

Накриваємо банку марлею або дихаючої папером і зав’язуємо ниткою по периметру горлечка. Ставимо огірки в тепле місце без прямих сонячних променів. На другу добу стане помітний процес бродіння: розсіл почне виділяти бульбашки повітря, а огірки стануть міняти колір.

Після закінчення двох або трьох діб варто спробувати розсіл, щоб не допустити закисання. Готові огірки стануть зелено-жовтого кольору, м’якоть всередині має напівпрозорий вигляд. Зупиняємо бродіння і виймаємо огірки з банки.

Розсіл проціджуємо.

Огірки повертаємо в банку і заливаємо процідженим розсолом. Зберігаємо в холодильнику.

Приємного апетиту!

Малосольні огірки в холодильнику Малосольні огірки в холодній воді Малосольні огірки з цукром Малосольні огірки з часником в банку Малосольні огірки з часником і кропом в пакеті Малосольні огірки за добу в банку Малосольні огірки на 3 літрову банку