Окрошка – традиційний холодний суп, який чудово вгамовує спрагу і голод. Окрошку готують на воді, на квасі, на кефірі, на мінеральній воді, на сироватці, на тані. Кожен вибирає свій улюблений варіант.
Інгредієнти: на 8 порції.
- Огірки – 300 гр.
- Крохмаль картопляний – 3 шт.
- Яйце – 5 шт.
- Редис – 200 гр.
- Шинка або М’ясо – 300 гр.
- Кріп – 1 пучок
- Петрушка – 1 пучок
- Цибуля зелена – 1 пучок
- Діжонська гірчиця – 1 ст. л.
- Сметана – 100 гр.
- Цукор-пісок – за смаком
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Квас – 2 л
Процес приготування:
Почнемо готувати класичну окрошку. Заздалегідь підготуйте необхідні інгредієнти для класичної окрошки на квасі. Картоплю відваріть в мундирі протягом 20 хвилин після закипання. Курячі яйця відваріть круто протягом 10 хвилин. Остудіть і очистіть зварені продукти. Зелень ретельно вимийте під проточною водою і дайте їй просохнути. Редис і огірки добре вимийте в прохолодній воді.
Огірки, картопля, очищений і редис наріжте кубиками середнього розміру. Шинку або відварне нежирне м’ясо наріжте таким же способом. Інгредієнти можна нарізати і соломкою, все залежить від ваших уподобань.
Очищені від шкаралупи курячі яйця розріжте навпіл, вийміть курячі жовтки і відкладіть в сторону. Білки наріжте так само, як і всі інші інгредієнти.
Курячі жовтки викладіть в невелику миску, додайте діжонську гірчицю і з допомогою вилки або ложки доведіть до однорідної консистенції. Додайте цукровий пісок за смаком, сіль, чорний мелений перець, перемішайте, влийте невелику кількість квасу і добре перемішайте заправку.
Дрібно нарубаєте зелений лук, зелень кропу і петрушки. Перекладіть в глибоку миску, додайте солі і злегка розітріть столовою ложкою. Структура нарізаної зелені не повинна перетворитися в кашку.
Зберіть окрошку. У глибоку миску або каструлю почергово викладіть заздалегідь нарізані продукти.
За власним уподобанням додайте бажану кількість заправки.
Залийте отриману суміш квасом.
Добре перемішайте і охолодіть освіжаюче блюдо в холодильнику протягом півгодини. Потім розлийте окрошку порційно і прикрасьте сметаною.
Приємного апетиту!
Окрошка Окрошка м'ясна Російська окрошка Холодна окрошка