Окрошка – традиційний холодний суп, який чудово вгамовує спрагу і голод. Окрошку готують на воді, на квасі, на кефірі, на мінеральній воді, на сироватці, на тані. Кожен вибирає свій улюблений варіант.


Інгредієнти: на 8 порції.

  • Огірки – 300 гр.
  • Крохмаль картопляний – 3 шт.
  • Яйце – 5 шт.
  • Редис – 200 гр.
  • Шинка або М’ясо – 300 гр.
  • Кріп – 1 пучок
  • Петрушка – 1 пучок
  • Цибуля зелена – 1 пучок
  • Діжонська гірчиця – 1 ст. л.
  • Сметана – 100 гр.
  • Цукор-пісок – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Квас – 2 л

Процес приготування:

Почнемо готувати класичну окрошку. Заздалегідь підготуйте необхідні інгредієнти для класичної окрошки на квасі. Картоплю відваріть в мундирі протягом 20 хвилин після закипання. Курячі яйця відваріть круто протягом 10 хвилин. Остудіть і очистіть зварені продукти. Зелень ретельно вимийте під проточною водою і дайте їй просохнути. Редис і огірки добре вимийте в прохолодній воді.

Огірки, картопля, очищений і редис наріжте кубиками середнього розміру. Шинку або відварне нежирне м’ясо наріжте таким же способом. Інгредієнти можна нарізати і соломкою, все залежить від ваших уподобань.

Очищені від шкаралупи курячі яйця розріжте навпіл, вийміть курячі жовтки і відкладіть в сторону. Білки наріжте так само, як і всі інші інгредієнти.

Курячі жовтки викладіть в невелику миску, додайте діжонську гірчицю і з допомогою вилки або ложки доведіть до однорідної консистенції. Додайте цукровий пісок за смаком, сіль, чорний мелений перець, перемішайте, влийте невелику кількість квасу і добре перемішайте заправку.

Дрібно нарубаєте зелений лук, зелень кропу і петрушки. Перекладіть в глибоку миску, додайте солі і злегка розітріть столовою ложкою. Структура нарізаної зелені не повинна перетворитися в кашку.

Зберіть окрошку. У глибоку миску або каструлю почергово викладіть заздалегідь нарізані продукти.

За власним уподобанням додайте бажану кількість заправки.

Залийте отриману суміш квасом.

Добре перемішайте і охолодіть освіжаюче блюдо в холодильнику протягом півгодини. Потім розлийте окрошку порційно і прикрасьте сметаною.

Приємного апетиту!

Окрошка Окрошка м'ясна Російська окрошка Холодна окрошка