Пряжене молоко надає випічці з ніжного, вологого і пишного тесту дуже приємний м’який вершковий смак.
Інгредієнти: на 3 порції.
- Борошно пшеничне – 600 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Цукор-пісок – 230 гр.
- Сухі дріжджі – 35 гр.
- Молоко пряжене – 240 мл
- Ізюм – 100 гр.
- Масло вершкове – 125 гр.
- Ванільний цукор – 7 гр.
- Сіль – 1 щіпка
Процес приготування:
Готувати Олександрійський паска на топленому молоці легко! У глибокій мисці з допомогою міксера змішати яйця з цукром до повного його розчинення.
Молоко підігрійте, але не кип’ятіть, додайте до нього кілька чайних ложок цукру і дріжджі, також перемішайте до повного розчинення. Потім отриману рідину злийте в яєчно-цукрову суміш і перемішайте до однорідності. Розтопіть вершкове масло і також вмішайте в опару.
масу укрийте харчовою плівкою і залиште настоюватися протягом 10-12 годин. За цей час опара буде кілька разів підніматися і опадати, в кінцевому підсумку зверху швидше за все утворюється більш щільна масляниста скориночка, покрита тріщинами або кратерами від бульбашок, що лопнули.
Родзинки попередньо промийте в окропі, за бажанням можете замочити його в міцному алкоголі, наприклад, в коньяку, це зробить паски більш ароматними. Також можете додати інші сухофрукти або цукати. Вмішайте ці інгредієнти в опару разом з сіллю і ванільним цукром.
По частинах просійте в опару пшеничне борошно, ретельно вмішуючи кожну порцію. В результаті у вас вийде м’яке і дуже липке тісто. Укрийте його рушником або харчовою плівкою і залиште підходити на 1,5-2 години. За цей час тісто збільшиться в об’ємі в 2-3 рази, що потрібно враховувати при підборі миски.
Підготуйте форми для випічки пасок, викладіть в них тісто на 1/3 частину від їх обсягу і залиште підніматися ще на 1,5 години. Для зручності можете долоні змазати рослинним маслом, щоб тісто не липло.
Розігрійте духовку до 180 С, поставте в нього паски і випікайте протягом 30 хвилин. Потім зменшіть нагрів до 160 С і потримайте їх ще 15 хвилин. Готовність страви можна перевірити за допомогою зубочистки або бамбуковою шпажки, вони повинні виходити з булки сухими. Готові паски охолодіть до кімнатної температури і за бажанням можете покрити цукровою глазур’ю і кондитерської посипкою.
Приємного апетиту!
Великодні паски на сухих дріжджах Олександрійський паску паска з родзинками класичний паску на топленому молоці Повітряні великодні паски Тісто для пасок