Пряжене молоко надає випічці з ніжного, вологого і пишного тесту дуже приємний м’який вершковий смак.


Інгредієнти: на 3 порції.

  • Борошно пшеничне – 600 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Цукор-пісок – 230 гр.
  • Сухі дріжджі – 35 гр.
  • Молоко пряжене – 240 мл
  • Ізюм – 100 гр.
  • Масло вершкове – 125 гр.
  • Ванільний цукор – 7 гр.
  • Сіль – 1 щіпка

Процес приготування:

Готувати Олександрійський паска на топленому молоці легко! У глибокій мисці з допомогою міксера змішати яйця з цукром до повного його розчинення.

Молоко підігрійте, але не кип’ятіть, додайте до нього кілька чайних ложок цукру і дріжджі, також перемішайте до повного розчинення. Потім отриману рідину злийте в яєчно-цукрову суміш і перемішайте до однорідності. Розтопіть вершкове масло і також вмішайте в опару.

масу укрийте харчовою плівкою і залиште настоюватися протягом 10-12 годин. За цей час опара буде кілька разів підніматися і опадати, в кінцевому підсумку зверху швидше за все утворюється більш щільна масляниста скориночка, покрита тріщинами або кратерами від бульбашок, що лопнули.

Родзинки попередньо промийте в окропі, за бажанням можете замочити його в міцному алкоголі, наприклад, в коньяку, це зробить паски більш ароматними. Також можете додати інші сухофрукти або цукати. Вмішайте ці інгредієнти в опару разом з сіллю і ванільним цукром.

По частинах просійте в опару пшеничне борошно, ретельно вмішуючи кожну порцію. В результаті у вас вийде м’яке і дуже липке тісто. Укрийте його рушником або харчовою плівкою і залиште підходити на 1,5-2 години. За цей час тісто збільшиться в об’ємі в 2-3 рази, що потрібно враховувати при підборі миски.

Підготуйте форми для випічки пасок, викладіть в них тісто на 1/3 частину від їх обсягу і залиште підніматися ще на 1,5 години. Для зручності можете долоні змазати рослинним маслом, щоб тісто не липло.

Розігрійте духовку до 180 С, поставте в нього паски і випікайте протягом 30 хвилин. Потім зменшіть нагрів до 160 С і потримайте їх ще 15 хвилин. Готовність страви можна перевірити за допомогою зубочистки або бамбуковою шпажки, вони повинні виходити з булки сухими. Готові паски охолодіть до кімнатної температури і за бажанням можете покрити цукровою глазур’ю і кондитерської посипкою.

Приємного апетиту!

Великодні паски на сухих дріжджах Олександрійський паску паска з родзинками класичний паску на топленому молоці Повітряні великодні паски Тісто для пасок