Вашій увазі надається цікавий рецепт випічки паски на жовтках і топленому вершковому маслі. Випічка дуже смачна, але дорога. Заради великого свята можна витратитися і її приготувати. Топлене масло бажано підготувати заздалегідь. Декорувати паску можна і глазур’ю, і горіхами і сухофруктами, і шоколадом – як вам більше подобається.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Борошно пшеничне – 1 кг
- Цукор-пісок – 350 гр.
- Молоко коров’яче – 300 мл
- Сухі дріжджі – 50 гр.
- Топлене масло – 300 гр.
- Яєчний жовток – 6 шт.
- Родзинки або Цукати – 100 гр.
- Сіль – 10 гр.
- Ванілін – 1 пакет
- Для глазурі: –
- Яєчний білок – 1 шт.
- Цукрова пудра – 200 гр.
Процес приготування:
Як почати готувати паску на жовтках і топленому маслі? Спочатку потрібно приготувати опару для тіста. В окремий посуд налийте підігріте молоко і розкришите в нього дріжджі, все перемішайте і поставте в тепле місце на 1-1,5 години. За цей час опара повинна піднятися вдвічі і потім осісти.
В окремий посуд покладіть жовтки, додайте потрібну кількість цукру і віночком розітріть їх до білого кольору. Можна до розтертих жовтків додати подрібнену цедру одного лимона. Жовтки перелийте до готової опарі, і все добре перемішайте.
Топлене вершкове масло розтопити в мікрохвильовці. Але бажано приготувати заздалегідь. Для цього його потрібно покласти в каструлю з товстим дном і поварити на маленькому вогні протягом 30 хвилин, знімаючи з поверхні пінку. Таке масло додасть куличу інший смак.
Топлене масло перелийте в опару. Додайте просіяне на сито борошно, сіль і руками замісіть тісто. Вимішуйте тісто до тих пір, поки воно не буде прилипати до долонь. Прикрийте тісто серветкою і залиште в теплому місці, щоб підходило. Двічі обімніть тісто.
Потім додайте до тесту промитий родзинки, цукати і ванільний цукор і ще раз перемішайте. Родзинки для рівномірного розподілу в тесті промийте, обсушіть серветкою і присипте невеликою кількістю борошна.
Тесту з родзинками і цукатами дайте ще раз підійти протягом години, потім його обімніть.
Приготоване тісто розділіть на однакові шматочки і покладіть в спеціальні формочки для випічки пасок, заповнюючи з тільки на 1/3 об’єму. Залиште тісто у формочках на 20-30 хвилин для вистоювання. Після закінчення цього часу випікайте паски в духовці, розігрітій до 180°С протягом 40 хвилин.
Спечені паски вийміть з формочок і охолодити, поклавши їх на бік. Потім теплі паски намажте збитою з білком цукровою пудрою і декорують по своєму смаку.
Ваші паски на жовтках і топленому маслі готові. Їжте на здоров’я!
Великодні паски паски з цукатами Паски на Великдень паску класичний Солодкі паски