Великдень – церковне свято, яке відзначають майже в кожній родині. Традиційно печуть різноманітну ароматну випічку. У кожної господині свій рецепт, який ніколи не підводить. Сьогодні я хочу поділитися рецептом смачного вологого паски на сирі. Випічка виходить з ніжною текстурою.


Інгредієнти: на 10 порц.

  • Молоко коров’яче – 70 мл
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Сир – 250 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Яєчний жовток – 3 шт.
  • Борошно пшеничне – 400 гр.
  • Цукор-пісок – 80 гр.
  • Сухі дріжджі – 7 гр.
  • Родзинки або Цукати – 100 гр.
  • Ванілін – за смаком
  • Ванілін – за смаком

Процес приготування:

Готувати вологий паска з сиром просто! У невелику миску вилийте попередньо підігріте до теплого стану молоко, додайте сухі дріжджі, столову ложку цукрового піску і кілька столових ложок заздалегідь просіяного пшеничного борошна. Добре перемішайте, оберніть харчовою плівкою і залиште приблизно на 15 хвилин в теплому місці.

В глибоку ємність розбийте куряче яйце і влийте попередньо відокремлені курячі жовтки, додайте цукровий пісок, ванілін або ванільний цукор і куркуму. Куркума додасть випічки приємний жовтий колір. Перемішайте до однорідної консистенції, скориставшись міксером або віночком.

Вершкове масло заздалегідь дістаньте, щоб воно стало кімнатної температури. В яєчну масу додайте розм’якшене вершкове масло і сир. Перемішайте міксером.

Активовані дріжджі акуратно влийте в отриману масу і ще раз перемішайте міксером.

Решту пшеничного борошна просійте і відправте в ємність до решти інгредієнтів. Ретельно вимісити тісто. Якщо будете замішувати тісто руками, то змастіть їх невеликою кількістю рослинного масла. Тісто липке і буде прилипати до рук.

Замішане тісто викладіть в ємність і накрийте кришкою. Ємність повинна бути в кілька разів більше, так як тісто добре збільшиться в розмірах. Ємність помістіть в холодильник. Найкраще заводити тісто з вечора і на ніч поставити в холодильник. До ранку тісто буде готове, і можна буде випікати паски. За годину до приготування вийміть тісто з холодильника і дайте йому нагрітися при кімнатній температурі.

Родзинки переберіть, промийте і обсушіть. На чисту робочу поверхню столу викладіть тісто. Зверху викладіть чистий і сухий родзинки. Добре вмішайте його в тісто, краще всього родзинки присипати борошном, так він добре буде з’єднуватися з тестом.

Підготуйте форми, в яких будете випікати паски. Я найчастіше беру паперові, паски в них виглядають по-святковому ошатно. Тісто розділіть на три частини і акуратно покладіть у форми. Накрийте чистим кухонним рушником і дайте тісту підійти. На це може знадобитися приблизно годину-півтора.

Коли тісто добре підійде, змастіть його збитим жовтком.

Заздалегідь розігрійте духовку до 170 градусів. Паски помістіть в духовку і випікайте приблизно 40 хвилин. Тут дивіться по своїй духовці. Готовність пасок перевірте дерев’яної шпажкою. Готові паски остудіть на решітці.

Тим часом приготуйте глазур. Я найчастіше використовую традиційну білкову глазур. Остиглі паски глазур’ю і прикрасьте елементами декору на свій розсуд.

Приємного апетиту!

Віденське тісто для пасок Паски з родзинками в духовці Паски на Великдень паску класичний Сирні паски Соковиті паски на Великдень Солодкі паски