Паска на жовтках і вершках вийде вологий, здобний і легкий, так як тісто на вершках підходить краще, ніж на молоці. Жовтки додадуть куличу красивий жовтий колір. У тісто для паски в цьому рецепті вам пропонується додати родзинки, замочений на добу в коньяку зі спеціями.
Інгредієнти: на 10 порц.
- Борошно пшеничне – 1 кг
- Свіжі дріжджі – 50 гр.
- Вершки – 12 шт.
- Масло вершкове – 750 мл
- Цукор-пісок – 400 гр.
- Сіль – 350 гр.
- Родзинки або Цукати – 1 щіпка
- Коньяк – 100 гр.
- Мускатний горіх (замочити) – 100 мл
- Кориця (замочити) – за смаком
- Шафран (замочити) – за смаком
- Кардамон (замочити) – за смаком
- Для глазурі: –
- Лимон – 1 шт.
- Цукрова пудра – 300 гр.
Процес приготування:
Готувати паску на жовтках і вершках легко! Попередньо за 1 добу замочіть родзинки. Його промийте, обсушіть серветкою і помістіть в баночку. Додайте до родзинок кілька коробочок кардамону, по дрібці шафрану і мускату, 3 гвоздики в бутонах і паличку кориці. Ізюм залийте коньяком. Баночку щільно закрийте.
В окремий посуд налийте половину потрібної кількості підігрітих вершків, розкришите в них свіжі дріжджі, перемішайте і залиште цю суміш на 10-15 хвилин, щоб дріжджі почали працювати. Половину борошна просійте на сито в окрему миску.
Перелийте до борошні вершки з розчиненими в них дріжджами і замістити туге тісто. Це у нас вийде опара для основного тесту. Його скачайте в колобок і ножем зробіть кілька неглибоких надрізів по всій поверхні. Потім опару залийте двома літрами теплої води. Накрийте Миску рушником і залиште на 1 годину, щоб опара підійшла. За цей час вона вбере потрібну кількість рідини і збільшиться за обсягом. Решту воду злийте.
В інший посуд помістіть жовтки, додати до них цукор і розітріть все міксером до білого кольору. Масло розтопити в мікрохвильовці і трохи остудіть. До розтертих жовтків потроху перелийте розтоплене масло, продовжуючи збивати суміш міксером.
Приготовану жовтково-масляну суміш перекладіть в опару. Насипте туди ж решту борошна, налийте вершки (їх підігрійте) і покладіть родзинки і цукати. Вимішуйте тісто протягом 20 хвилин, щоб воно не прилипало до рук. Якщо тісто виходить рідкуватим, то в процесі замісу можете додавати борошно. Замішане тісто поставте на 2 години в тепле місце. За цей час 1-2 рази обімніть тісто.
Після закінчення цього часу розділіть тісто на однакові шматочки і покладіть в спеціальні формочки для випічки пасок. Формочки заповнюйте тільки на половину обсягу. Тісто у формочки залиште ще на 1 годину, щоб воно підійшло.
Випікайте паски в духовці, розігрітій до 160°С до золотистого кольору. Готовність випічки перевірте дерев’яною паличкою. Приготовлені паски вийміть з формочок і полити глазур’ю, приготовленої з соку одного лимона і цукрової пудри.
Їжте на здоров’я!
Великодні паски без яєць Вершкові великодні паски паска з родзинками і цукатами Паски з родзинками в духовці паски з цукатами паски з шафраном паску на живих дріжджах