Класичний паска готуємо опарним способом. Саме такий метод дозволяє отримати традиційну текстуру паски: пухку, щільну, ніжну, новочеркаську. Звичайно, для соковитості і смакового акценту додаємо родзинки. Заміс тіста і його підйом вимагає чималої кількості часу, але отриманий результат повністю виправдовує витрачені зусилля.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Свіжі дріжджі – 50 гр.
- Борошно пшеничне – 1 кг
- Молоко коров’яче – 350 мл
- Масло вершкове – 300 гр.
- Масло рослинне – 100 мл
- Яйце – 5 шт.
- Цукор-пісок – 300 гр.
- Ванілін – 1 ст. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Ізюм – 300 гр.
Процес приготування:
Як приготувати класичний паска з родзинками? Для приготування опари підігріваємо 50 мл молока (беремо з загальної кількості) до теплого стану, додаємо до нього 1 ст. л. цукру (також беремо з загальної кількості) і раскрошенные свіжі дріжджі. Все перемішуємо до однорідності і залишаємо в теплому місці на п’ятнадцять хвилин.
Решту 300 мл. молока підігріваємо в сотейнику до теплого стану. В окрему миску просіваємо 100 гр. борошна (із загальної кількості), вливаємо до борошні тепле молоко і попередньо приготовлену опару. Змішуємо всі разом віночком до однорідності, затягуємо посуд харчовою плівкою і ставимо в тепле місце на годину.
Білки відділяємо від жовтків. Жовтки покласти в миску, додаємо до них сіль, ванільний цукор і звичайний цукор, що залишився. Розтираємо ложкою або збиваємо міксером на середній швидкості до піни середньої пишноти.
Білки збиваємо в окремій ємності до піків. Коли опара збільшиться в об’ємі вдвічі, підмішуємо до неї спочатку збиті жовтки, потім збиті білки. Руху змішування повинні бути м’якими, акуратними.
Далі до опарі просіваємо борошно і замішуємо м’яке тісто. Воно ні в якому разі не повинно бути крутим.
Викладаємо тісто на стіл і вимішуємо його руками, при необхідності підсипаючи ще трохи борошна.
В отримане тісто додаємо по шматочку розм’якшеного вершкового масла, руками вимішуючи до однорідності. Поступово додаємо кількість масла. При необхідності можна додатково підсипати борошно в невеликій кількості. Припиняємо вимішування тоді, коли тісто перестане липнути до рук.
Тісто заокруглюємо в кулю, укладаємо в миску, затягуємо харчовою плівкою і ставимо в тепле місце для підйому на три-чотири години. В цей час промиваємо родзинки, замочуємо його на десять хвилин у гарячій воді, потім рідину зливаємо. Ізюм добре обсушуємо на паперовому рушнику і обсипаємо столовою ложкою борошна.
обминаємо тісто, висипаємо в нього родзинки і перемішуємо руками. Форми для випічки змащуємо олією і викладаємо в них тісто, заповнюючи їх не більше, ніж на половину. Даємо форм з тестом постояти півгодини в теплі і ставимо їх у попередньо розігріту до 180 градусів духовку на середній рівень. Випікаємо паски протягом півгодини орієнтовно. Перевіряємо готовність сухий лучиною. Готові паски дістаємо з духовки і даємо їм охолонути на решітці. Поверхню пасок можна посипати цукровою пудрою або покрити глазур’ю за бажанням.
Приємного апетиту!
Великодні паски на вершковому маслі Вершкові великодні паски паска з родзинками класичний Паски з родзинками в духовці Паски на Великдень Смачні великодні паски Страви на Великдень Тісто для пасок