Приготувати паску на літр молока – справа непроста і не швидке. Вашій увазі надається рецепт на 1 літр молока.
Інгредієнти: на 10 порц.
- Молоко коров’яче – 1 л
- Свіжі дріжджі – 150 гр.
- Борошно пшеничне – 2.5 кг
- Цукор-пісок – 1 кг
- Масло вершкове – 500 гр.
- Яйце – 13 шт.
- Ізюм – 250 гр.
- Цукати – 100 гр.
- Ванілін – 1 пакет
- Коньяк – 2 ст. л.
- Сіль – 1 ч. л.
Процес приготування:
Готувати паску на літр молока легко! Спочатку підготуйте опару для тіста. У глибокий посуд розбийте 10 курячих яєць і додайте 3 жовтка. Потім насипте до них потрібну кількість цукру і з допомогою віночка перемішайте до однорідного стану, тільки не збийте в піну.
В окрему миску налийте 1 літр підігрітого до 35-45°З молока і розчиніть в ньому дріжджі.
Розтопити в мікрохвильовці або на водяній бані вершкове масло, перелийте його до теплого молока і перемішайте. Отриману молочно-масляну суміш перелийте до збитим з цукром яйця і ще раз розмішайте. Посуд з опарою накрийте кришкою і поставте на 2 години в тепле місце, щоб дріжджі почали «працювати». Це може бути духовка, включена на 40°С. За цей час опара повинна покритися великою шапкою.
Після закінчення часу бродіння опари порційно насипайте в неї просіяне кілька разів борошно і замішують ложкою тісто. Додайте в тісто ванільний цукор і сіль.
Додайте до тесту коньяк або горілку, адже саме алкоголь додасть тесту хорошу пористість і м’якість. Тісто ретельно вимісіть руками, це дуже важливо. Потім тісто укутайте рушником і на 2 години поставте в тепле місце. Потрібно, щоб тісто збільшилося в об’ємі в 2 рази.
Поки тісто підходить, підготуйте сухофрукти для пасок. Можете взяти не тільки ізюм, але і курагу і чорнослив.
Ізюм залийте на 20 хвилин окропом, щоб ягоди добре набухли. Також залийте окропом і інші сухофрукти.
Підготовлені сухофрукти перекладіть до тесту, яке вже добре підійшло.
Руками тісто ще раз перемішайте.
Приготоване тісто розкладіть по формах для випічки або спеціальним паперовим заготівлях, змазаним олією. Заповнюйте формочки тільки на 1/3 об’єму, адже тісто ще підніметься. Формочки з тістом прикрийте рушником і залиште на 40 хвилин для вистоювання.
Духовку розігрійте до 180°С.
В тісто можете відразу увіткнути дерев’яні палички, щоб потім легше було перевірити готовність випічки.
Випікайте паски протягом 20 хвилин при 180°С, а потім протягом 40 хвилин при 170°С. Щоб паски не підгоріли зверху, можете їх прикрити шматочком фольги. Спечені паски вийміть з формочок і остудіть.
По своєму смаку декоруйте спечені паски глазур’ю. Великодня випічка готова.
Їжте на здоров’я!
Ванільні великодні паски Великодні паски на вершковому маслі Вершкові великодні паски паски з цукатами Повітряні великодні паски Смачні великодні паски