паску на опарі з сирими дріжджами виходить особливо смачною і пишним, коли до його приготування приступаєш в хорошому настрої. Процес замісу і роботи з тестом вимагає уваги, терпіння і любові до готування – лише тоді паски доставлять вам задоволення і вдалими. За даним рецептом готуємо цю традиційну пасхальну випічку опарним методом. Із зазначених інгредієнтів виходить три великі паски діаметром 17 сантиметрів і шість маленьких діаметром 6 сантиметрів.
Інгредієнти: на 8 порції.
- Молоко коров’яче – 500 мл
- Свіжі дріжджі – 50 гр.
- Борошно – 1 – 1.3 кг
- Яйце – 6 шт.
- Масло вершкове – 200 гр.
- Цукор-пісок – 300 гр.
- Сіль – 1 щіпка
- Ізюм – 300 гр.
- Ванільний цукор – 1 ч. л.
- Яєчний білок – 2 шт.
- Цукор-пісок (для глазурі) – 100 гр.
- Кондитерська посипання – для прикраси
- Масло – для змазування
Процес приготування:
Щоб приготувати паску на опарі з сирими дріжджами, вливаємо молоко в об’ємну миску, підігріваємо до теплого стану.
Викладаємо в нього дріжджі, розчиняємо їх.
Додаємо в отриману суміш 500 грам борошна, перемішуємо – вийде густа в’язка маса.
Накриваємо миску з опарою рушником або затягуємо харчовою плівкою і прибираємо в тепле місце на півгодини-сорок хвилин. Опара повинна збільшитися в об’ємі вдвічі.
Поки опара підходить, відокремлюємо білки від жовтків.
Жовтки покласти в окрему миску і розтираємо їх зі звичайним цукром і ванільним цукром.
Білки окремо збиваємо до отримання густої піни з дрібкою солі.
У підійшла опару додаємо розтерті з цукром жовтки, перемішуємо. Слідом кладемо розм’якшене заздалегідь вершкове масло, перемішуємо до однорідності. Тепер додаємо збиті білки, знову перемішуємо.
В останню чергу просіваємо борошно і додаємо її до отриманої опарной масі. Кількість необхідної борошна може дещо варіювати, так як це залежить і від характеристик конкретної борошна, і від величини яєць. Готова маса повинна вийти м’якою, нетугий, не липнущей до рук.
Замішане тісто ставимо в тепле місце на годину-півтора. Маса повинна збільшитися в півтора-два рази.
Родзинки замочуємо в теплій воді на десять-п’ятнадцять хвилин. Потім промиваємо його і добре обсушуємо на рушник.
У тісто додаємо родзинки, перемішуємо і знову відправляємо тісто на расстойку в тепле місце.
Через сорок-п’ятдесят хвилин тісто повинно помітно піднятися.
Форми для випічки змащуємо вершковим маслом. Викладаємо в них тісто, заповнюючи не більш, ніж третину об’єму форми.
Накриваємо форму з тістом рушником і залишаємо для фінального підйому на двадцять-тридцять хвилин.
Духовку розігріваємо до температури 100 градусів. Поміщаємо форми з тістом в духовку і випікаємо при такій температурі десять хвилин. Потім збільшуємо градуси до 180 і випікаємо вироби до повної готовності. В залежності від розміру форм на це піде орієнтовно двадцять-тридцять хвилин.
Поки паски випікаються, в миску викладаємо білки збиваємо до отримання густої стійкої піни.
Додаємо цукровий пісок і продовжуємо збивати, поки цукрові кристали не розчиняться. Білкова глазур повинна бути щільною, блискучою.
Готові паски дістаємо з духовки, даємо охолонути до теплого стану. Покриваємо поверхню білкової глазур’ю і посипаємо кондитерської посипкою.
Приємного апетиту!
Здобні великодні паски паски з родзинками Паски на Великдень паску як у бабусі Тісто для пасок