М’який кекс з апельсиновим соком для пісного столу. Готується дуже просто, виходить приємним на смак і за текстурою. Для розпушення додаємо соду – апельсиновий сік у складі тесту погасить її під час випікання, і м’якуш вийде досить пористим. Такий кекс можна швидко приготувати на сніданок або полуденок. Якщо є бажання, можна розрізати кекс на шари і промазати, наприклад, варенням. Досить універсальна випічка.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Цукор-пісок – 3 ст. л.
  • Масло рослинне – 100 мл
  • Апельсиновий сік – 100 мл
  • Вода – 150 мл
  • Мед – 2 ст. л.
  • Сода харчова – 1 ч. л.
  • Борошно пшеничне – 330 гр.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Масло рослинне – для змазування
  • Цукрова пудра для прикраси

Процес приготування:

Як приготувати пісний апельсиновий кекс? У миску вливаємо холодну воду у зазначеній кількості, всипаємо в неї цукровий пісок і сіль, добре перемішуємо до розчинення кристалів. Потім кладемо в рідину мед і розмішуємо, поки він не розчиниться.

Апельсиновий сік краще брати свіжовичавлений, з невеликою кількістю м’якоті, а не пакетований – так кекс вийде більш ароматним і з натуральним апельсиновим смаком. Вливаємо сік в рідину з медом, перемішуємо.

До отриманої суміші додаємо рослинне масло без запаху, перемішуємо.

Змішуємо вказану кількість борошна з содою. Отриману суміш просіваємо через сито для насичення повітрям і додаткового розпушення тіста.

До отриманої рідкої суміші всипаємо просіяне суміш борошна з содою. Віночком швидко розмішуємо всі разом до однорідності, розбиваємо всі грудочки і замішуємо тісто середньої густоти. З ложки воно буде стікати, а м’яко падати.

Духовку заздалегідь розігріваємо до температури 180 градусів. Форму для випічки змащуємо невеликою кількістю рослинного масла без запаху. Також можна форму застелити промасленим пергаментом – це спростить витяг вже готового кексу. Якщо форма силіконова, то змазування не потрібно. Викладаємо тісто в підготовлену форму. Вирівнюємо його поверхню. Ставимо майбутній кекс вже в гарячу духовку на середній рівень і випікаємо протягом сорока-сорока п’яти хвилин. Якщо кекс почне занадто сильно рум’янитися ще до закінчення часу випічки, можна прикрити його фольгою. В кінці випічки перевіряємо готовність кексу зубочисткою, встромивши її в центр вироби: якщо паличка виходить сухою, значить випікання можна завершувати.

Готовий кекс дістаємо з духовки, даємо трохи охолонути прямо у формі. Потім витягуємо його і перекладаємо на решітку, щоб не формувався конденсат. Даємо виробу обов’язково повністю охолонути – м’якуш має оформитися. Для прикраси можна посипати поверхню просіяного цукровою пудрою.

Нарізаємо кекс на порції і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Кекси Кекси без молока Кекси без яєць Кекси на рослинному маслі Медові кекси Пісні кекси