Кекс на кефірі з шоколадом дивує своїм насиченим шоколадним смаком і вологою, ніжною текстурою. Чим-то він нагадуємо знаменитий брауні, але відрізняється більшою пористістю. Важливий смакової нюанс – шматочки чорносливу, вимочені в коньяку. А додавання кефіру дає певну легкість.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Яйце – 4 шт.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Кефір – 100 мл
  • Борошно пшеничне – 250 гр.
  • Цукор-пісок – 250 гр.
  • Шоколад – 100 гр.
  • Какао-порошок – 6 ст. л.
  • Чорнослив – 150 гр.
  • Коньяк – 100 мл
  • Ванільна есенція – 2 ч. л.
  • Розпушувач тіста – 3 ч. л.
  • Сіль 0.25 ч. л.
  • Шоколад для прикраси
  • Масло – для змазування

Процес приготування:

Почнемо готувати кекс на кефірі з шоколадом. Для початку підготуємо чорнослив. Його потрібно промити, обсушити паперовим рушником і нарізати маленькими шматочками. Залити чорнослив коньяком і залишити на годину.

Попередньо розігріваємо духовку до 200 градусів. Готуємо форму для випічки: змащуємо її маслом і присипаємо борошном. Добре, якщо це буде спеціальна форма для кексів з трубою посередині – у такій формі кекс краще пропікається.

Шоколад розтоплюємо на водяній бані або в мікрохвильовій печі. Обережно, в мікрохвильовій печі шоколад плавиться дуже швидко, важливо вчасно зупинити нагрівання і не перепалити шоколад. Рідкий шоколад злегка остудити.


В широку миску викладаємо м’яке вершкове масло, висипаємо цукор і починаємо збивати міксером до утворення м’якої маси. Вливаємо кефір, розтоплений шоколад, ванільний екстракт і знову збиваємо. Одне за іншим, додаємо яйця, кожен раз ретельно змішуючи все міксером.

Просіваємо борошно разом з розпушувачем, какао і сіллю в миску з масляно-кефірної сумішшю, ретельно вимішуємо, щоб не залишилося грудочок. Висипаємо віджатий чорнослив і перемішуємо все разом до рівномірного розподілу шматочків чорносливу в тесті.

В підготовлену форму викладаємо тісто, розрівнюємо поверхню і ставимо в духовку. Випікаємо протягом 35-40 хвилин.

Готовий кекс дістаємо з духовки, даємо трохи охолонути, витягаємо з форми і повністю охолодити на решітці. Шоколад розтоплюємо і поливаємо їм поверхню кексу, даємо застигнути. Нарізаємо кекс на порційні шматочки і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Бісквітні кекси Кекси без молока Кекси без родзинок Кекси в духовці Кекси з сухофруктами Кекси на кефірі Шоколадні кекси на кефірі