Дуже ароматний кекс без додавання яєць і вершкового масла. Дивно, як з пісного тіста виходить такий пухкий, м’який, високий кекс. Тісто замішуємо на апельсиновому соку, для ароматизації додаємо корицю і гвоздику. Щоб зробити кекс ще цікавіше за смаком і текстурою, додаємо родзинки та волоські горіхи. Родзинки попередньо замочуємо в коньяку. З таким складом кекс просто не може вийде «нудним».


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Цукор-пісок – 200 гр.
  • Масло рослинне – 200 мл
  • Апельсиновий сік – 100 мл
  • Вода мінеральна – 100 мл
  • Цедра апельсина – 1 ч. л.
  • Сода харчова – 1,5 ч. л.
  • Борошно пшеничне – 450 – 500 гр.
  • Родзинки – 150 гр.
  • Волоський горіх – 150 – 200 гр.
  • Бренді – 40 – 50 мл
  • Кориця – 1 ч. л.
  • Гвоздика – 0.5 ч. л.
  • Масло рослинне – для змазування
  • Цукрова пудра для прикраси

Процес приготування:

Готувати пісний кекс на апельсиновому соку легко! В окремі миски поміщаємо вказану кількість рослинного масла, мінеральну воду, цукровий пісок. Родзинки перебираємо від випадкових включень, промиваємо в теплій воді, обсушуємо не рушник і кладемо в невелику миску. Заливаємо родзинки коньяком або бренді і залишаємо на п’ятнадцять-двадцять хвилин. Волоські горіхи також перебираємо і крупно рубаємо ножем. Апельсини моєму гарячою водою, витираємо насухо. З поверхні знімаємо цедру, а з м’якоті вичавлюємо сік і відміряє потрібну його кількість.

Апельсиновий сік вливаємо в мінеральну воду, додаємо апельсинову цедру і соду. Перемішуємо.

До рослинного масла додаємо цукровий пісок і добре перемішуємо вінчиком до побіління.

До отриманої олійно-сахаоной суміші вливаємо апельсиновий сік з мінеральною водою і содою, збиваємо. Бажано, щоб цукрові кристали до цього моменту розчинилися.

До отриманої рідкої суміші викладаємо замочений ізюм разом з коньяком. Додаємо рубані волоські горіхи.

Добре перемішуємо.

Борошно разом з корицею і меленою гвоздикою просіваємо через сито і всипаємо в рідку суміш з горіхами.

Віночком змішуємо всі разом до отримання однорідного тіста. Консистенція виходить не надто густий, що ллється.

Духовку заздалегідь розігріваємо до температури 180 градусів. Форму для випічки змащуємо невеликою кількістю рослинного масла без запаху. Також можна форму застелити промасленим пергаментом – це спростить витяг вже готового кексу. Якщо форма силіконова, то змазування не потрібно. Викладаємо тісто в підготовлену форму. Вирівнюємо його поверхню. Ставимо майбутній кекс вже в гарячу духовку на середній рівень і випікаємо протягом п’ятдесяти хвилин-години. Якщо кекс почне занадто сильно рум’янитися, але всередині ще залишається сирої, то прикрийте його фольгою. В кінці випічки перевіряємо готовність кексу зубочисткою, встромивши її в центр: якщо паличка виходить сухою, значить випікання можна завершувати.

Готовий кекс дістаємо з духовки, даємо охолонути прямо у формі. Потім витягуємо його і перекладаємо на сервірувальне блюдо. Для прикраси можна посипати поверхню просіяного цукровою пудрою, використовувати глазур або декоративну посипання. Нарізаємо кекс на порції і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Апельсинові кекси Кекс з горіхами Кекс з родзинками класичний Кекси Кекси з горіхами Кекси з родзинками Кекси на рослинному маслі Пісні кекси