Ніжний, м’який, злегка вологий і при цьому пористий кекс. Незважаючи на повністю пісний склад, м’якуш виходить настільки насиченим і розкішним за текстурою, що ніколи не скажеш, що тісто замішане практично тільки на воді і какао. Щоб додати вишуканості такого кексу пропонуємо ввести в тісто вишню і тертий гіркий шоколад. А перед подачею покриємо поверхню цукрово-лимонної помадкою. Такий кекс стане ідеальним десертом не тільки для пісного, але і для будь-якого святкового столу.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Масло рослинне – 60 мл
- Лимонний сік – 2 ст. л.
- Борошно пшеничне – 220 гр.
- Розпушувач тіста – 10 гр.
- Сіль – 1 щіпка
- Цукор-пісок (для тіста) – 200 гр.
- Шоколад темний – 80 гр.
- Какао-порошок – 3 ст. л.
- Вишня заморожена – 2 жмені
- Коньяк – 1.5 ст. л.
- Вода (для тіста) – 0.5 склянки
- Цукор-пісок (для помадки) – 1 склянка
- Вода (для помадки) – 0.5 склянки
- Лимонний сік (для помадки) – 0.66 ст.
- Масло рослинне – для змазування
Процес приготування:
Готувати пісний шоколадний кекс просто! Готуємо рідку суміш для тіста. У миску вливаємо теплу воду в зазначеній кількості, рослинне масло без запаху, лимонний сік. Додаємо цукровий пісок і гарненько все змішуємо, поки цукрові кристали не розчиняться.
Окремо робимо суху суміш інгредієнтів. В іншій мисці змішати просіяне борошно, какао-порошок, сіль і розпушувач.
Висипаємо суху суміш в рідку, добре збиваємо віночком до отримання однорідного тіста досить густої консистенції.
Гіркий шоколад натираємо на крупній тертці. Отриману шоколадну стружку висипаємо в замішане тісто і перемішуємо.
Заморожену вишню без кісточок розморожуємо. Сік, який виділяється в процесі відтавання, зливаємо і далі не використовуємо. Ягоди обсипаємо однією столовою ложкою цукрового піску, заливаємо коньяком, перемішуємо і залишаємо на годину. Після закінчення зазначеного часу утворену рідину зливаємо, а вишню обвалюємо в борошні і висипаємо в шоколадне тісто, акуратно перемішуємо.
Духовку попередньо розігріваємо до температури 180 градусів. Форму для випічки кексу змащуємо тонким шаром рослинного масла за допомогою силіконової пензлика. Викладаємо в підготовлену форму шоколадне тісто. Ставимо в духовку на середній рівень і випікаємо тридцять п’ять-сорок хвилин. Готовий кекс підніметься, на поверхні з’явиться характерна тріщинка. Щоб переконатися в тому, що тісто пропеклося, проколюємо кекс дерев’яною лучиною. Якщо вона виходить суха, значить кекс готовий. Дістаємо виріб з духовки, даємо трохи охолонути і потім витягаємо з форми. Повністю охолоджуємо на решітці, щоб уникнути конденсату під скоринкою.
Для приготування декоративної помадки вливаємо в каструльку воду, додаємо цукровий пісок. Розмішуємо до повного розчинення цукрових крупинок. Ставимо сковороду на плиту і варимо сироп до тих пір, поки крапля не почне тримати форму, якщо помістити її в холодну воду. З охолодженої краплі можна буде скачати м’який кульку – це означатиме, що сироп готовий. Наприкінці варіння вливаємо лимонний сік і перемішуємо. Далі отриманий сироп потрібно швидко охолодити. Для цього ставимо сотейник з сиропом в крижану воду і тримати його там, періодично розмішуючи, щоб він остудився до температури сорок градусів. Після цього починаємо збивати сироп міксером на високій швидкості. Коли маса почне густіти і біліти, помадка готова. Покриваємо поверхню кексу приготовленої помадкою. Не затягуємо з цим процесом, оскільки вона застигає дуже швидко. Декоровані кекси подаємо на стіл розрізати краще безпосередньо перед вживанням.
Смачного!