В рецепті пирога основою для начинки є заварний крем, який на професійній мові кондитерів називається патисьер. Його готують з яєць, молока і цукру, з додаванням борошна та вершкового масла. У тандемі з кремом виступає яскрава і соковита полуниця, яка надає свіжість десерту.


Інгредієнти: на 8 порції.

  • Для тіста: –
  • Борошно – 300 гр.
  • Цукор-пісок – 200 гр.
  • Розпушувач тіста – 1 ч. л.
  • Масло вершкове – 150 гр.
  • Сметана – 1 ст. л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Для заварного крему: –
  • Молоко коров’яче – 500 мл
  • Борошно – 60 гр.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Ванільний цукор – 10 гр.
  • Для желе: –
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Вода – 240 мл
  • Желатин харчовий – 10 гр.
  • Лимонна кислота – 1 щіпка
  • Для начинки: –
  • Полуниця – 800 гр.

Процес приготування:

Для того щоб приготувати пісочний пиріг з полуницею та заварним кремом, займіться приготуванням заварного крему. У сковороду влийте молоко. Всипте в нього цукор і борошно. Добре перемішайте. Поставте сотейник на плиту і доведіть основу заварного крему до кипіння на маленькому вогні. Не забувайте постійно помішувати. Як тільки суміш закипить, зніміть її з вогню і введіть розтоплене вершкове масло, яйця і ванільний цукор. Перемішайте практичний готовий заварний крем до однорідного стану і поставте остигати.

Поки заварний крем остигає, приготуйте пісочне тісто. У глибокій мисці змішайте сухі інгредієнти – цукор, борошно і розпушувач для тіста. Туди ж натріть холодне вершкове масло, чудово, якщо воно буде прямо їх морозильної камери. Швидкими рухами, щоб не встигнути передати тесту тепло від рук, перетріть масло з цукрово-борошняної сумішшю до стану дрібної крихти. Потім введіть сметану, яйце і замісити тісто. Воно повинне вийти еластичним і податливим. Скачайте з тіста грудку, загорніть його в харчову плівку і покладіть в холодильник на 15-20 хвилин. Охолоджене тісто розкачати в круглий пласт діаметром більше, ніж ваша форма для випічки. З допомогою качалки перенесіть його і акуратно розподіліть по формі, обов’язково формуючи високі бортики. Підготовлену пісочну основу поставте в морозильну камеру разом з формою для випічки і тримайте в ній близько чверті години. Потім зробіть в основі отвори з допомогою виделки, при бажанні накрийте пергаментом, на який насипте вантаж, щоб пісочне тісто не роздулося при термічній обробці.

Випікайте основу для пирога в заздалегідь розігрітій до 180°С духовці 20-30 хвилин. Потім повністю охолодіть і вийміть з форми.

В остиглу пісочну основу влийте загустілий заварний крем і рівномірно розподіліть його.

Заздалегідь промиту полуницю наріжте на гарні шматки і викладіть їх на пиріг, злегка занурюючи в заварний крем.

Щоб пиріг тримав форму після того як ви його розріжете, і ягоди полуниці залишалися свіжими, а не обвітрювалися, необхідно покрити їх желейної глазур’ю. Для її приготування залийте желатин водою (40 мл) і дайте йому час розбухнути. У сковороду влийте воду, що залишилася (200 мл), всипте цукор і щіпку лимонної кислоти. Доведіть до кипіння на середньому вогні. Потім остудіть сироп, приблизно 5 хвилин, і розчиніть у ньому набряклий желатин. Готову желейно-цукрову глазур остудіть до кімнатної температури. Це займе близько 15-20 хвилин.

Загусла покрийте глазур’ю полуницю, готовий пісочний пиріг поставте в холодильник. Через 30-60 хвилин його можна буде подавати до столу.

Смачного!

Пиріг з полуницею Пиріг з полуницею в духовці Пиріг з полуницею на сметані