В пісочну основу насипається промита брусниця, яка заливається кремом зі сметани й цукру. Виходить дуже смачний пиріг, який стане прекрасним доповненням до будь-якого чаювання.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Для тіста: –
- Масло вершкове – 100 гр.
- Цукор-пісок – 150 гр.
- Ванільний цукор – 2 ч. л.
- Яйце – 2 шт.
- Борошно пшеничне – 300 – 350 гр.
- Розпушувач тіста – 1 ч. л.
- Для начинки: –
- Брусниця – 200 гр.
- Для заливки: –
- Сметана 20% або Сметана 26% – 200 гр.
- Цукор-пісок – 100 – 150 гр.
Процес приготування:
Готувати пісочний заливний пиріг з брусницею легко! Злегка розм’якшене вершкове масло ріжемо невеликими шматочками і перекладаємо в підходящу ємність. Додаємо до нього цукровий пісок разом з ванільним цукром і розтираємо все з допомогою виделки. Далі розбиваємо туди яйця і ще раз перемішуємо. Порціями додаємо просіяне через сито борошно і замішуємо тісто руками. Воно повинно вийти м’яким, пружним і не дуже крутим.
Брусницю перебираємо, перекладаємо в друшляк і ретельно промиваємо під проточною водою. Даємо трохи постояти, щоб вся зайва рідина скла.
Для заливки в глибоку ємність викладаємо сметану і додаємо до неї цукровий пісок. Збиваємо з допомогою віночка або міксера до тих пір, поки крем не стане повітряним і збільшиться в об’ємі. Відправляємо отриману масу в холодильник.
Пісочне тісто викладаємо у форму для запікання і рівномірно розподіляємо його по всій поверхні. Зрізаємо зайві краю або притискаємо їх пальцями. Викладаємо ягоди брусниці і розрівнюємо їх за допомогою ложки. Розігріваємо духовку до 180оС і випікаємо пиріг протягом 35-40 хвилин. Заливаємо в гаряче виріб сметанний крем і даємо йому трохи охолонути при кімнатній температурі. Потім відправляємо його в холодильник на 3-4 години, щоб заливка застигла і ягоди просочили корж.
Розрізаємо готовий пиріг порційними шматочками і подаємо до столу з гарячим чаєм або кавою. Приємного апетиту!
Заливний пиріг Тісто для заливного пирога Тісто для заливного пирога на сметані