В пісочну основу насипається промита брусниця, яка заливається кремом зі сметани й цукру. Виходить дуже смачний пиріг, який стане прекрасним доповненням до будь-якого чаювання.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Для тіста: –
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Цукор-пісок – 150 гр.
  • Ванільний цукор – 2 ч. л.
  • Яйце – 2 шт.
  • Борошно пшеничне – 300 – 350 гр.
  • Розпушувач тіста – 1 ч. л.
  • Для начинки: –
  • Брусниця – 200 гр.
  • Для заливки: –
  • Сметана 20% або Сметана 26% – 200 гр.
  • Цукор-пісок – 100 – 150 гр.

Процес приготування:

Готувати пісочний заливний пиріг з брусницею легко! Злегка розм’якшене вершкове масло ріжемо невеликими шматочками і перекладаємо в підходящу ємність. Додаємо до нього цукровий пісок разом з ванільним цукром і розтираємо все з допомогою виделки. Далі розбиваємо туди яйця і ще раз перемішуємо. Порціями додаємо просіяне через сито борошно і замішуємо тісто руками. Воно повинно вийти м’яким, пружним і не дуже крутим.

Брусницю перебираємо, перекладаємо в друшляк і ретельно промиваємо під проточною водою. Даємо трохи постояти, щоб вся зайва рідина скла.

Для заливки в глибоку ємність викладаємо сметану і додаємо до неї цукровий пісок. Збиваємо з допомогою віночка або міксера до тих пір, поки крем не стане повітряним і збільшиться в об’ємі. Відправляємо отриману масу в холодильник.

Пісочне тісто викладаємо у форму для запікання і рівномірно розподіляємо його по всій поверхні. Зрізаємо зайві краю або притискаємо їх пальцями. Викладаємо ягоди брусниці і розрівнюємо їх за допомогою ложки. Розігріваємо духовку до 180оС і випікаємо пиріг протягом 35-40 хвилин. Заливаємо в гаряче виріб сметанний крем і даємо йому трохи охолонути при кімнатній температурі. Потім відправляємо його в холодильник на 3-4 години, щоб заливка застигла і ягоди просочили корж.

Розрізаємо готовий пиріг порційними шматочками і подаємо до столу з гарячим чаєм або кавою. Приємного апетиту!

Заливний пиріг Тісто для заливного пирога Тісто для заливного пирога на сметані