Сезон чорниці – чудова можливість спробувати чорничні пироги. Особливо гарні заливні – солодка ніжна заливка ідеально балансує ягідну кислинку. А для основи приготуємо розсипчасте пісочне тісто. Подавайте такий пиріг повністю остиглим, щоб заливка з ягодами встигла ущільнитися і загуснути. За таким принципом можна готувати пироги не тільки з чорницею, але і з будь-якими іншими ягодами.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Масло вершкове – 120 гр.
- Яєчний жовток – 1 шт.
- Сіль – 1 щіпка
- Цукор-пісок (для тіста) – 80 гр.
- Сметана – 1 ст. л.
- Борошно – 260 гр.
- Цукор-пісок (для начинки) – 50 гр.
- Крохмаль кукурудзяний – 20 гр.
- Чорниця – 400 гр.
- Масло рослинне – для змазування
- Для заливки: –
- Яйце – 2 шт.
- Сметана – 200 гр.
Процес приготування:
Для того щоб приготувати пісочний заливний пиріг з чорницею, замішуємо пісочне тісто. В широку миску просіваємо борошно, додаємо сіль, цукровий пісок, перемішуємо. Охолоджене вершкове масло натираємо на крупній тертці або дрібно ріжемо й додаємо до борошна. Руками розтираємо борошно з маслом, поки не вийде крихта.
Потім додаємо в розсипчасту борошняну суміш жовток і сметану. Перемішуємо руками до отримання податливого нелипкого тесту. Формуємо з тіста колобок, загорнути його у харчову плівку і прибираємо в холодильник на тридцять-сорок хвилин.
Форму для випічки змащуємо невеликою кількістю рослинного масла або застеляємо її промасленим пергаментом. Охолоджене тісто розкочуємо качалкою в пласт і його укладаємо в підготовлену форму. Розподіляємо руками по дну і краях, формуючи ботики. Наколюємо виделкою тісто, щоб при випічці воно не деформувалося.
Покриваємо тісто пергаментом, а зверху поміщаємо будь-яку крупу: рис, горох, боби та ін. Важливо злегка надати тісто, щоб при випічці воно не роздулося. Духовку заздалегідь розігріваємо до температури 200 градусів. Форму з тістом і вантажем ставимо на середній рівень і випікаємо протягом десяти-п’ятнадцяти хвилин.
Поки основа випікається в духовці, готуємо сметанную заливку. Для цього в мисці змішуємо яйця, цукровий пісок, сметану і кукурудзяний крохмаль у зазначеній кількості. Перемішуємо всі разом віночком або міксером до повної однорідності. Чорницю перебираємо, промиваємо в прохолодній воді, добре обсушуємо на рушник від залишкової вологи.
Пісочну основу дістаємо з духовки, знімаємо пергамент з вантажем, розподіляємо на неї підготовлену чорницю. Заливаємо сметанною сумішшю чорницю на тесті. Відправляємо в духовку і запікаємо пиріг до повної готовності при температурі 200 градусів протягом двадцяти хвилин.
Готове виріб дістаємо з духовки і обов’язково даємо йому повністю охолонути. Після охолодження випічку можна легко розрізати на акуратні шматочки і подати до столу.
Приємного апетиту!
Відкритий пиріг з чорницею Заливний пиріг Заливний пиріг на сметані Пиріг з чорницею Пиріг з чорницею на сметані Пироги Пісочний пиріг з чорницею і сметанною заливкою