Дуже смачний і незвичайний плов можна приготувати з гарбузом … або в гарбузі. Її форма і універсальний смак м’якоті просто створені для того, щоб експериментувати з добавками і начинками. Пропонуємо використати рис басматі з родзинками і шафраном – плов виходить ароматним, розсипчастим, пухнастим, солодким. Доводити плов до готовності будемо з допомогою духовки. Гарбуз також пропечеться, і її м’ясиста м’якоть ідеально поєднуватися з приготованим рисом.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Рис басматі – 2 склянки
  • Вода (для замочування рису) – 1 л
  • Вода (для варіння рису) – 3 л
  • Сіль (для замочування рису) – 1 ст. л.
  • Сіль (для варіння рису) – 3 ст. л.
  • Топлене масло – 225 гр.
  • Шафран – 0.5 ч. л.
  • Гарбуз – 1 шт.
  • Родзинки – 1 склянка
  • Мед – 3 – 4 ст. л.

Процес приготування:

Як приготувати плов з гарбузом і сушеними фруктами? Рис добре промиваємо в декількох водах, щоб вимити зайвий крохмаль. Вода після промивання повинна проливатися через рис повністю чистою і прозорою. Поміщаємо промитий рис в миску і заливаємо зазначеною кількістю холодної води. Додаємо сіль, перемішуємо і залишаємо замачиваться на шість-сім годин. Ідеально залишити на ніч, а вранці вже приступити до продовження готування. Після замочування рис басматі подовжується в розмірі, стає м’якше.

Після замочування рису приступаємо до варіння. У каструлю вливаємо вказану кількість води і додаємо сіль. Доводимо воду до кипіння. З замоченого рису зливаємо рідину і поміщаємо зерна в солоний окріп. Варимо крупу до напівготовності протягом п’яти-семи хвилин. Поверхню рису повинна стати м’якою, але всередині зерна повинні залишатися міцними.

Зварений до напівготовності рис відкидаємо на друшляк і проливаємо окропом, щоб змити зайву сіль. Даємо вологи стекти. Перекладаємо рис в миску.

Гарбуз промиваємо, обсушуємо. Зрізаємо верхню частину у вигляді кришечки. За допомогою ложки і ножі гарбуз очищаємо від насіння і внутрішніх волокон.

Ізюм добре промиваємо в теплій воді. Потім злегка віджимаємо його від зайвої вологи і висипаємо до рису. Вершкове масло розтоплюємо до рідкого стану і вливаємо до рису, перемішуємо. Одну столову ложку масла залишаємо для змащування гарбуза.

Нитки шафрану поміщаємо в невелику чарку і заливаємо гарячою водою – приблизно дві столові ложки рідини. Даємо шафрану розкритися – вода повинна забарвитися в яскравий колір.

Гарбуз зсередини змащуємо медом і залишеним вершковим маслом. Якщо мед твердий, розтоплюємо його попередньо в мікрохвильовці – так зручніше. Приготовану начинку з рису і родзинок викладаємо в порожнину гарбуза. Поливаємо рис настоєм шафрану.

Закриваємо гарбуз «кришкою». Відрізаємо шматок фольги такого розміру, щоб у нього можна було загорнути гарбуз. Кладемо фольгу блискучою стороною вгору, на неї поміщаємо начинену гарбуз, піднімаємо краю аркуша.

Обжимаем руками фольгу. Духовку заздалегідь розігріваємо до температури 180 градусів. Гарбуз покласти на деко і ставимо в гарячу духовку. Запікаємо плов протягом півтора-двох годин. Ближче до кінця приготування протикаємо м’якоть гарбуза ножем або зубочисткою. Якщо вони проходять без опору, то страва готова.

Готову гарбуз з пловом поміщаємо на блюдо і розрізаємо на секції, як показано на фото. Поливаємо медом за смаком і подаємо до столу в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Вірменський плов Пісний плов з грибами Плов без м'яса Плов без моркви Плов в духовці Плов з рисом басматі Плов з родзинками солодкий Солодкий плов