Зручною і швидкою заготівлею червоної смородини на зиму буде повидло. Багато хто називає таке повидло смородиновим желе, але це невірно, так як желе готується з додаванням різних желирующих інгредієнтів, а червона смородина багата на пектин і застигає навіть без тривалої варіння, але це самій суті заготовки не змінює. Для приготування повидла-п’ятихвилинки треба знати, що є сорти смородини з низьким вмістом пектину, тоді повидло потрібно довше, ніж 5 хвилин варити або додавати желатин.


Інгредієнти: на 1 л.

  • Смородина червона – 1 кг
  • Цукор-пісок – 1 кг

Процес приготування:

Готувати повидло з червоної смородини п’ятихвилинки на зиму просто! Червону смородину для повидла просто переберіть, видаляє дрібне сміття і пошкоджені плоди. Відокремлювати ягоди від гілочок не треба. Смородину треба добре промити на друшляку і залишити на 10 хвилин для стікання зайвої рідини. Потім ягоди перекладіть в каструлю для варіння варення, насипте до них потрібну кількість цукру і дерев’яною ложкою перемішайте і трохи їх подавіть, щоб дали свій сік.

Каструлю зі смородиною поставте на маленький вогонь і при періодичному помішуванні доведіть до кипіння. Поваріть смородину протягом 5 хвилин від початку кипіння і вимкніть вогонь. Потім залиште цю масу до повного остигання, що займає десь 5 годин.

Зварену з цукром смородину перетріть через густе сито для видалення макухи.

Отримане смородинове пюре повторно поставте на маленький вогонь. Трохи повидла треба капнути на блюдечко і на 30 хвилин поставити в морозилку. Крапля після цього, повинна залишитися на перевернутому блюдце і не розтікатися. Повидло повторно довести до кипіння і зняти пінку з поверхні. Якщо повидло залишилося на блюдце рідким, то його треба поварити ще деякий час або додати пектин з розрахунку 20 г на 1 л повидла.

Баночки заздалегідь промити і простерилізувати будь-яким способом, а кришки прокип’ятити. Баночки для повидла краще взяти невисокі і з широким горлечком, щоб заготовка швидше застигла. Гаряче повидло розфасувати по підготовленим баночках і щільно закупорити. Якщо баночки закрити пергаментним папером, то через неї рідину з повидла поступово випарується і консистенція буде досить щільною. Смородинове повидло-п’ятихвилинку краще зберігати в холодному місці.

Після остигання повидло з червоної смородини буде схожим на желе.

Вдалих і смачних заготовок!

Варення із червоної смородини Варення-желе з червоної смородини Варення-п'ятихвилинка з червоної смородини Джем з червоної смородины Джем-желе з червоної смородини Червона смородина на зиму