Червона смородина в свіжому вигляді – ягода на любителя, адже вона досить кисле й містить відчутні кісточки. Але у вигляді джему вона зовсім перетворюється. Кислота смородини згладжується цукром і дає дуже насичений і інтенсивний смак. Такий джем не вимагає додавання желирующих речовин, оскільки природний вміст пектину в ягодах дуже високо.


Інгредієнти: на 1 л.

  • Смородина червона – 1 кг
  • Цукор-пісок – 1 кг

Процес приготування:

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму? Червону смородину ретельно промиваємо під проточною водою, витягаємо випадкове сміття та дефектні плоди. Ягоди обриваємо з гілочок, гілочки викидаємо. Промитим ягодам даємо трохи обсохнути. Після цього поміщаємо їх у об’ємну посуд і за допомогою заглибного блендера подрібнюємо в пюре. Якщо блендера немає, можна використати м’ясорубку.

Отримане пюре проціджуємо через сито. Ложкою або силіконової лопаткою допомагаємо масі проходити через сито, помішуючи її і притискаючи до стінок сита.

Проціджену масу виливаємо у вогнетривку ємність, додаємо вказану кількість цукрового піску, перемішуємо і ставимо на плиту. Доводимо до кипіння.

З моменту закипання варимо джем протягом п’яти хвилин.
Готовий ще рідкий джем розливаємо по простерилизованным банкам.


Закочує банки сухими стерильними кришками. Даємо банкам повністю охолонути і прибираємо на зберігання. Протягом декількох жней джем помітно загусне.

Приємного апетиту!

Варення-п'ятихвилинка з червоної смородини Джем з червоної смородины Джеми Желе з червоної смородини без желатину Желе з червоної смородини без кісточок Желе з червоної смородини п'ятихвилинка на зиму