Пироги на кефірі хороші тим, що тісто для них замішується швидко, добре пропікається і помітно піднімається. М’якуш виходить пористим і трохи вологим, а кірка – м’якою і рум’яної. Щоб «облагородити» смак такого пирога і зробити його більш цікавим, додамо полуницю. Не завжди є можливість використати свіжі ягоди, відмінно підійдуть і заморожені. Тільки перед додаванням в тісто розморозимо їх і зіллємо виділився сік.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Борошно – 2 – 2,5 склянки
  • Яйце – 4 шт.
  • Розпушувач тіста – 0,5 ч. л.
  • Сода харчова – 0.5 ч. л.
  • Кефір – 2 склянки
  • Цукор-пісок – 2 ст.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Ванілін – 1 щіпка
  • Полуниця 400 гр.
  • Масло рослинне – для змазування
  • Цукрова пудра для прикраси

Процес приготування:

Готувати пиріг з замороженою полуницею на кефірі просто! Полуницю попередньо розморожуємо. Виділився сік зливаємо і для пирога не використовуємо, щоб не додавати у випічку зайву вологу.

Для приготування тіста в об’ємну миску розбиваємо яйця, додаємо цукровий пісок, ванілін і сіль. Міксером збиваємо все разом до однорідності і появи світлої піни.

Далі вливаємо кефір. В ідеалі використовувати кислий продукт, який вже близький до витікання терміну придатності.

Всипаємо харчову соду і перемішуємо.

Борошно разом з розпушувачем просіваємо і висипаємо в яєчно-кефірну суміш. Замішуємо однорідне гладке тісто середньої густоти, нагадує за консистенції сметани.

Форму для випічки змащуємо рослинним маслом без запаху. Як варіант, можна застелити її промасленим пергаментом. Якщо форма силіконова, то змазування не потрібно. Виливаємо половину приготованого тесту у форму. У тісто занурюємо розморожену полуницю, намагаючись розподілити його рівномірно. Трохи ягід відкладаємо для прикраси.

Поверх полуниці виливаємо другу половину тіста. На поверхні розкладаємо залишені ягоди.

Духовку завчасно розігріваємо до температури 200 градусів. Форму з тістом ставимо на середній рівень уже гарячої духовки і випікаємо протягом сорока п’яти-п’ятдесяти хвилин орієнтовно. Час випікання може дещо варіювати в залежності від конкретної духовки. Орієнтуємося на те, що до кінця випікання пиріг повинен помітно збільшитися в обсязі і добре зарум’яниться. Готовий виріб дістаємо з духовки і даємо йому трохи охолонути. Потім витягуємо пиріг з форми, перекладаємо на сервірувальне блюдо і охолодити повністю. Прикрашаємо поверхню цукровою пудрою і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Заливний пиріг з полуницею Заливний пиріг на кефірі Пиріг з полуницею Пироги Тісто для заливного пирога