Готувати оладки на кефірі – поширена практика у господинь. Так можна і несвіжий кефір утилізувати, і отримати смачні пористі оладки, які любить вся сім’я. Але прогрівати кефір до гарячого стану перед замешиванием тесту не здогадуються всі. А адже саме на гарячому кефірі оладки виходять особливо пишними, високими, ноздреватыми і ніжними. Спробувавши один раз такий спосіб, ви можете вже й не захотіти готувати по-іншому.


Інгредієнти: на 2 порції.

  • Яйце – 1 шт.
  • Кефір – 1 склянка
  • Борошно пшеничне – 2 склянки
  • Цукор-пісок – 3 ст. л.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Сода харчова – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – для смаження

Процес приготування:

Приступимо до готування пишних оладок на гарячому кефірі. Кефір перед приготуванням тіста нагріваємо до дуже гарячого стану. Тут важливо зловити момент, коли цей кисломолочний продукт вже нагріється, але ще не розшарується на пластівці і сироватку – цього допускати не варто.

В нагрітий кефір висипаємо один стакан борошна і швидко перемішуємо ложкою або віночком.

В отриману масу розбиваємо яйце і знову активно перемішуємо до отримання однорідності.

Висипаємо поверх маси цукровий пісок, щіпку солі і соду в зазначеній кількості.

Гасити соду оцтом не потрібно, оскільки кислий кефір і так зробить це в процесі замішування тіста. Перемішуємо масу до однорідності.

Додаємо склянку борошна і ретельно розмішуємо, щоб позбутися від усіх грудочок. Готове тісто має досить густу консистенцію, тримає слід після розмішування, падає м’яким грудкою з ложки.

На сковороді розігріваємо олію в такій кількості, щоб воно покривало дно шаром в півсантиметра.

Набираємо тісто столовою ложкою і викладаємо його в киплячу олію у формі оладок. Щоб тісто не прилипало до ложці, можна змочувати її в склянці з водою.

Смажимо оладки без кришки при середній температурі плити по парі хвилин з кожного боку, поки скоринка помітно не зарум’яниться. Тісто добре збільшується в об’ємі при смаженні, тому викладати оладки стоїть на достатній відстані один від одного.

Готові оладки знімаємо з сковороди і покласти на паперовий рушник, щоб пішов надлишок олії після смаження. Після обсушування складаємо їх гіркою на блюді.

Подавати ці пишні оладки краще з пилу-з жару, поки вони гарячі, пишні, м’які всередині, і кірка ще не встигла втратити свою хрустку текстуру. Ідеальним доповненням стане сметана, варення, мед.

Приємного апетиту!

Оладки Оладки на воді Оладки на воді без яєць Оладки на кефірі Оладки на кефірі без дріжджів з содою і яйцями Оладки на кефірі без розпушувача Оладки на кефірі класичні