Рогалики з повидлом з пісочного тесту на кефірі готуються швидко і просто, завжди виходять смачними і з’їдаються, як правило, блискавично. Для того, щоб випічка вийшла вдалою, важливо дотримуватися пропорції масла, кефіру і борошна. Готове тісто ні в якому разі не повинно бути крутим, інакше рогалики будуть жорсткими. Якщо замісити тісто м’якше, ніж потрібно, то вироби не будуть тримати красиву рівну форму. Дотримуйтесь рецептом з покроковими фото, і результат не розчарує.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Борошно пшеничне – 500 гр.
- Масло вершкове – 200 гр.
- Кефір 3.2% – 200 гр.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Сода харчова – 0.5 ч. л.
- Оцет яблучний 6% – 1 ч. л.
- Повидло (для начинки густе) – за смаком
- Масло рослинне – для змазування
Процес приготування:
Щоб приготувати рогалики з повидлом з пісочного тесту на кефірі, вершкове масло нарізаємо на невеликі шматочки і складаємо їх в миску. Розтоплюємо масло до повністю рідкого стану. Якщо в процесі масло занадто сильно нагрілося, даємо йому охолонути – маса повинна бути теплою.
До розтопленого масла вливаємо кефір. Бажано, щоб він був з високим відсотком жирності – це впливає на розсипчастість тесту. Перемішуємо масло з кефіром.
В окремій ємності невеликого розміру гасимо яблучним оцтом соду.
Отриману кашку перемішуємо і викладаємо в миску з маслом і кефіром, перемішуємо.
Борошно просіваємо через дрібне сито, щоб збагатити повітрям, розпушити і прибрати можливий дрібний сміття. Рекомендуємо підсипати борошно порціями, поступово, щоб відстежувати консистенцію тесту. Все ж різна борошно відрізняється за своєю вологості та іншим характеристикам, тому її кількість для тесту може дещо варіювати.
Спочатку ложкою, а потім руками замішуємо тісто. Робимо це швидко, уникаючи тривалого вимішування. Готове тісто повинно бути м’яким, податливим, добре тримає форму і залишає на собі сліди від пальців.
З тіста скачуємо великий валик і розрізаємо його на шість-сім однакових за розміром частин.
Лист заздалегідь змащуємо рослинним маслом або застеляємо промасленим пергаментом. Духовку ставимо на розігрів. Потрібна температура – 190 градусів.
Кожну частину тіста підкочуємо в кулю і розкочуємо качалкою в тонкий пласт круглої форми.
Кожен пласт розрізаємо на вісім секторів. Зручно для цієї мети використовувати ніж для піци.
На широку частину кожного сектора кладемо трохи густого повидла.
Потім згортаємо рогалик у напрямку до звуженій частині. Таким чином формуємо рогалики з усього тесту.
Сформовані рогалики по черзі обвалюємо в дрібному цукрі, після чого викладаємо на деко.
Викладаємо рогалики-заготовки на невеликій відстані один від одного – при випічці вони збільшаться в розмірі, але незначно.
Лист з рогаликами встановлюємо вже в гарячу духовку і випікаємо протягом двадцяти – двадцяти п’яти хвилин. Важливо не перетримати в духовці ніжні рогалики, інакше вони будуть жорсткими. Готові рум’яні рогалики дістаємо, знімаємо плоскою лопаткою з дека і перекладаємо на сервірувальне блюдо.
Подаємо до столу теплими або остиглими.
Приємного апетиту!
Рогалики