Салат із зелених помідорів з квасолею на зиму – це ситна і корисна закуска, яка зберігає всі корисні властивості продуктів. У цей салат можна додати будь-які овочі. У цьому рецепті використовуються цибулю, моркву і солодкий перець. Квасоля потребує попередньому замочуванні на ніч у холодній воді. Салат готується методом гасіння в каструлі і без стерилізації.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Помідори зелені – 3 кг
  • Цибуля ріпчаста – 1 кг
  • Болгарський перець солодкий – 1 кг
  • Морква – 1 кг
  • Квасоля біла – 1 склянка
  • Цукор-пісок – 1 склянка
  • Масло рослинне – 1 ст.
  • Сіль – за смаком
  • Оцет столовий 9% – 150 мл

Процес приготування:

Почнемо готувати салат із зелених помідорів з квасолею на зиму. Відміряйте один стакан квасолі будь-якого кольору.

Насипте її в окремий посуд і на ніч залийте холодною водою.

Підготуйте велику каструлю для гасіння салату, бажано з товстим дном.

Помийте солодкий перець і видаліть у нього плодоніжки і насіння.

Наріжте перець на невеликі кубики.

Візьміть потрібну кількість ріпчастої цибулі.

Замочену квасолю промити, перекладіть в окрему каструлю, залийте чистою водою і поставте варитися на невеликий вогонь. Квасоля не соліть.

Цибулини очистіть від лушпиння.

Морквину помийте і овочечисткою видаліть шкірку.

Подрібніть очищену моркву на крупну тертку.

Зелені помідори добре промийте проточною водою.

Потім наріжте їх на кубики такого ж розміру, як і перець.

Очищений цибулю наріжте на невеликі шматочки.

В каструлю перекладіть все нашатковані овочі. Насипте до них вказане в рецепті кількість цукру.

Потім налийте до овочів стакан рослинного масла.

Овочеву суміш посоліть за смаком (приблизно 2 ст. л.). Досолити салат можете до кінця гасіння.

Потім овочі з сіллю, цукром і олією добре перемішайте.

Каструлю з салатом поставте на вогонь і тушкуйте протягом 30 хвилин від початку кипіння. Каструлю кришкою не закривайте, тушкуйте на невеликому вогні і салат періодично помішуйте. У процесі гасіння обсяг салату має зменшитися вдвічі.

Після закінчення цього часу покладіть в салат відварену квасолю і розмішайте її з овочами. Потушкуйте салат ще протягом 40 хвилин.

Будь-яким способом (на пару, в мікрохвильовій печі або духовці) стерилізуйте баночки для салату.

Якщо стерилізували їх гарячим паром, то поставте баночки на рушник дном вгору.

Салат у вас готовий.

Налийте до нього вказане в рецепті кількість столового оцту, салат перемішайте і зніміть пробу. Якщо потрібно, відкоригуйте по своєму смаку.

В окремій каструлі прокип’ятіть кришки закаточні.

Гарячий салат із зелених помідорів з квасолею розкладіть в стерильні баночки і відразу герметично закупорьте.

Поставте закочені баночки на підлогу або на стіл.

Укутайте салат на ніч теплим покривалом. Охолоджений салат перенесіть в місце зберігання.

Їжте на здоров’я!

Салат з помідорів без стерилізації на зиму Салат з помідорів з олією на зиму Салат з цибулі і моркви на зиму Салати без кабачків на зиму Салати без стерилізації на зиму Салати з болгарського перцю на зиму Салати у власному соку на зиму