Для приготування шах-плову в лаваші доведеться повозитися на кухні, але, безумовно, воно того варто. Блюдо гарантує приємні враження від трапези і незабутній смак. Готувати такий плов будемо на основі яловичини. Для соковитості і багатогранності смакових акцентів додамо родзинки, курагу і чорнослив. При оформленні плову в лаваш не шкодуємо вершкового масла – воно дасть ту саму апетитну хрустку рум’яну скоринку.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Лаваш (тонкий) – 2 пакета
  • Рис білий – 3 ст.
  • Яловичина – 1,5 кг
  • Родзинки – 200 гр.
  • Курага – 200 гр.
  • Чорнослив – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Масло вершкове (для змащування) – 500 гр.
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

Як почати готувати шах-плов на лаваші в духовці? Підготуємо яловичину. Промиваємо її, нарізаємо шматками середнього розміру і поміщаємо в каструлю. Заливаємо водою і доводимо до кипіння. Підсолюємо і варимо до м’якості протягом години орієнтовно. Після варіння дістаємо м’ясо, бульйон зберігаємо. Рис промиваємо до прозорості і відварюємо в підсоленій воді до практично повної готовності протягом п’ятнадцяти-двадцяти хвилин. Після варіння крупа повинна залишатися розсипчастою. Паралельно промиваємо родзинки, чорнослив і курагу в теплій воді, після чого розсипаємо сухофрукти на рушник і даємо і обсохнути. Якщо курага з чорносливом занадто великі, розрізаємо їх на частини поменше. Ріпчасту цибулю звільняємо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на тонкі півкільця.

На сковороді розігріваємо невелика кількість вершкового масла. Викладаємо в нього нарізану ріпчасту цибулю і обсмажуємо на середньому вогні до появи рум’янцю. Цибулю викладаємо з сковороди на тарілку, додаємо ще трохи вершкового масла і викладаємо відварне м’ясо. Обсмажуємо до легкої скоринки. Витягаємо яловичину з сковороди. Повторюємо процес обсмажування: додаємо вершкове масло і по черзі готуємо курагу, чорнослив і родзинки. Довго їх обсмажувати не потрібно, досить добре прогріти і домогтися легкого рум’янцю. У казан або товстостінну каструлю викладаємо обсмажені цибулю, м’ясо, родзинки, курагу, чорнослив. Вливаємо склянку бульйону від варіння м’яса, солимо за смаком і закриваємо кришкою. Тушкуємо отриману суміш протягом двадцяти-двадцяти п’яти хвилин.

Решту вершкового масла розтоплюємо до рідкого стану. Лаваш розрізаємо на довгі смужки шириною в п’ять-сім сантиметрів. Викладаємо смужки лаваша у форму для запікання внапуск. Змащуємо поверхню рідким маслом за допомогою силіконової пензлика.

Поверх промасленого лаваша, покладеного в форму, викладаємо частину відвареного рису. На нього кладемо частина суміші з яловичини і сухофруктів.

Знову викладаємо шар рису.

Повторюємо шар суміші з яловичини і сухофруктів. Таким чином повторюємо бажану кількість шарів. Зазвичай виходить 3-4 шару. Вирівнюємо поверхню.

Піднімаємо звисаючі краї лаваша і закриваємо ними останній шар. Рясно змащуємо поверхню лаваша вершковим маслом. Закриваємо форму кришкою або затягуємо фольгою блискучою стороною всередину, щільно обтиску краю.

Духовку завчасно розігріваємо до температури 180 градусів. Ставимо форму з пловом в духовку і запікаємо його протягом п’ятнадцяти-двадцяти хвилин. Після цього кришку або фольгу знімаємо і даємо лавашу добре зарум’яниться ще протягом п’ятнадцяти хвилин. Готовий шах-плов дістаємо з духовки і перевертаємо догори дном на плоске блюдо.

Подаємо страву в гарячому вигляді на стіл. Нарізаємо На порції прямо на столі безпосередньо перед вживанням.

Приємного апетиту!

Азербайджанський плов з сухофруктами і м'ясом Плов в духовці Плов з м'ясом і сухофруктами Плов з яловичини з рисом Солодкий плов з курагою і родзинками Солодкий плов з курагою, родзинками і чорносливом