Для тих, хто любить плов без м’яса, існує величезна безліч відповідних рецептів. Наприклад, ось цей. Будемо готувати розсипчастий і при цьому соковитий плов з морквою, цибулею, родзинками і волоськими горішками. Так, страва виходить солодким, але при цьому не десертним. Такий плов можна подати у період посту, використовувати меню для вегетаріанців, готувати на вечерю.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Рис довгозерний – 500 гр.
- Цукор-пісок – 1 ч. л.
- Сіль – 1 щіпка
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Волоський горіх (рубаний) – 2 ст. л.
- Ізюм – 0.66 ст.
- Масло рослинне – 200 мл
Процес приготування:
Що ж потрібно для приготування солодкого плову з родзинками? Готуємо рис. Поміщаємо крупу в миску і промиваємо кілька разів. Ефект напівпрозорості промитого рису – це означатиме, що зайвий крохмаль змито, і розсипчастий плов вийде. Промитий рис заливаємо холодною водою і залишаємо замачиваться на той час, поки будемо готувати інші інгредієнти.
На дно казана наливаємо рослинне рафінована олія і розігріваємо його до гарячого стану. Поки масло нагрівається, очищаємо цибулю від лушпиння, промиваємо, обсушуємо його і ріжемо на великі пір’я або півкільця. Висипаємо цибулю в гаряче масло й обсмажуємо його до вираженого практично коричневого рум’янцю. Не забуваємо періодично помішувати, щоб цибуля не підгорів. Коли цибуля потемніє, витягуємо його з казана шумівкою – потрібний аромат перейшов в масло, і далі цибуля не потрібен.
Моркву чистимо від верхньої шкірки, промиваємо, обсушуємо і ріжемо ножем на тонкі брусочки або соломку. Висипаємо морква залишився після цибулі масло в казані і обсмажуємо її протягом п’яти-шести хвилин. Бруски повинні пом’якшиться і почати рум’янитися.
В обсмажену моркву вливаємо гарячу воду в такій кількості, щоб вона повністю покрила її. Родзинки промиваємо в теплій воді і висипаємо в казан до моркви. Також додаємо рубані волоські горіхи, перемішуємо. Додаємо сіль, цукровий пісок.
З замоченого рису зливаємо воду і викладаємо крупу поверх приготовленої засмажки в казані. Вирівнюємо рис, але не перемішуємо.
Вливаємо ще гарячу в такій кількості, щоб вона покрила рис шаром в один-півтора сантиметри. Доводимо вміст казана до кипіння, зменшуємо температуру плити до середньої і готуємо плов без кришки, поки більша частина води не википить.
Коли стане видно, що на поверхні рису води вже немає, але на дні і в «тілі» плову рідина ще є, вимикаємо плиту, закриваємо казан щільно кришкою і залишаємо страву доходити до готовності протягом тридцяти-сорока хвилин.
Готовий плов виходить розсипчастим. Перемішуємо його лопаткою і розкладаємо по порційних тарілках. Подаємо плов в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Плов Плов в казані Плов з довгозерним рисом Плов у каструлі Солодкий плов