Сьогодні ми з вами займемося приготуванням смачної овочевої закуски з лісовими грибами. Заготівлею солянки необхідно займатися ранньої осені в грибний сезон, щоб потім насолоджуватися зимовими вечорами її приголомшливим смаком.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Гриби – 1,5 кг
  • Капуста білокачанна – 1,5 кг
  • Моркву – 700 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 700 гр.
  • Помідори свіжі – 700 гр.
  • Масло рослинне – 150 мл
  • Оцет столовий 9% – 20 мл
  • Сіль – 60 гр.
  • Цукор-пісок – 50 гр.
  • Томатна паста – 100 гр.
  • Перець духмяний горошок – 6 – 8 шт.
  • Перець чорний горошок – 10 – 12 шт.
  • Лавровий лист – 2 шт.

Процес приготування:

Як почати готувати солянку на зиму рецепт за класичним рецептом? Лісові гриби чистимо, швидко промиваємо під проточною водою, щоб гриби не ввібрали вологу. Нарізаємо гриби невеликими шматочками і кладемо в глибоку каструлю. Додаємо 500 мл води і ставимо на вогонь, більше води додавати не варто, так як в процесі приготування гриби виділять сік. Доводимо воду до кипіння, потім зменшуємо вогонь і відварюємо протягом 10 хвилин. Періодично ложкою знімаємо з грибів утворюється на поверхні піну. По готовності гриби відкидаємо на друшляк і даємо їм стекти протягом 15-20 хвилин.

Капусту промиваємо під проточною водою і шаткуємо невеликими шматочками. Викладаємо нарізану капусту в глибоку каструлю, додаємо 70 мл. рослинного масла і ставимо каструлю на середній вогонь. Обсмажуємо капусту 4-5 хвилин, потім зменшуємо вогонь, закриваємо каструлю кришкою і залишаємо гаситися до готовності.

Моркву чистимо, промиваємо і натираємо на крупній тертці. Викладаємо моркву в розігріту сковороду з 50 гр. рослинної олії і обсмажуємо на середньому вогні 5-7 хвилин, потім додаємо її до капусти.

Цибулю чистимо, промиваємо і замочуємо на 10-15 хвилин у холодній воді, щоб при нарізуванні він не дратував очі. Потім шаткуємо цибулю невеликими шматочками. Викладаємо цибулю в розігріту сковороду з 50 гр. рослинної олії і обсмажуємо його 2-3 хвилини на середньому вогні. Перекладаємо обсмажену цибулю в каструлю до капусти і моркви.

Помідори промиваємо, викладаємо в емальований каструлю і ошпарюємо окропом, залишаємо на 1-2 хвилини, після чого окріп зливаємо і наливаємо холодною водою. Потім чистимо помідори від шкірки. Нарізаємо їх невеликими кубиками і обсмажуємо на сковороді з рослинним маслом 3-4 хвилини. Відправляємо помідори і гриби в каструлю до інших овочів. Додаємо томатну пасту, цукор і сіль, лавровий лист і перець. Всі інгредієнти добре перемішуємо і тушкуємо 25-30 хвилин. Не забуваємо часто помішувати овочі, щоб вони не пригорали до дна каструлі. За 5 хвилин до закінчення приготування в солянку додаємо оцет.

Гарячу солянку викладаємо в стерилізовані банки, прикривають кришками і ставимо в каструлю з водою, на дно якої покладена бавовняна серветка. Каструлю ставимо на вогонь, воду доводимо до кипіння і стерилізуємо солянку 15-20 хвилин. Після чого банки виймаємо з води і щільно закручуємо кришками. Залишаємо салат до повного охолодження при кімнатній температурі, після чого прибираємо на зберігання в прохолодне темне місце.

Грибний суп Салат з помідорів, капусти і моркви на зиму Солянка Солянка без капусти Солянка з капусти Солянка з капусти з томатною пастою