Царська рибна солянка відрізняється від звичайної тим, що туди додають таку рідкісну і смачну, а тому і дуже дорогу рибу, як осетер або стерлядь. Якщо ж немає можливості купити осетра, його місце в цьому супі цілком може зайняти яка-небудь з поширених представників лососевих порід: горбуша, кета, лосось, форель і т. д. Для рибного навару, який потрібен для основи солянки, підійде і будь-яка інша, сама звичайна, дрібна рибка. Рибна солянка буде тим смачніше, чим більше різноманітної риби ви додасте туди. Крім свіжої годиться і будь-яка малосольна рибка.
Інгредієнти: на 8 порції.
- Сьомга (голова і хвіст) – 1 кг
- Сьомга – 0.3 кг
- Стерлядь або Осетер – 0.4 кг
- Кета копчена – 0.3 кг
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 головки
- Помідори свіжі – 2 – 3 шт.
- Гриби солоні – 300 гр.
- Каперси – 2 ст.
- Оливки без кісточок (чорні) – 15 – 20 шт.
- Лимон – 1 шт.
- Огірки солоні – 300 – 400 гр.
- Розсіл огірковий – 2 склянки
- Лавровий лист – 3 – 4 шт.
- Перець чорний горошок – за смаком
- Перець запашний – за смаком
- Кріп – за смаком
- Сіль – за смаком
- Петрушка – за смаком
Процес приготування:
Як почати готувати рибну царську солянку? Для рибного наваристого бульйону, який і стане основою царської солянки, зваріть голову і хвіст сьомги, заливши їх холодною водою. З голови не забудьте видалити зябра. Дайте рибі закипіти, зніміть піну і поваріть на невеликому вогні 30-40 хвилин, потім видаліть голову і хвіст з бульйону. Під час варіння в бульйон можна додати будь-які коріння і запашні трави, щоб перебити специфічний рибний запах.
За час варіння бульйону зробіть іншу роботу: нарубайте цибулю кубиками або четвертинками кілець, а моркву наріжте соломкою.
Огірки наріжте на половинки гуртків, томати наріжте дрібними кубиками, рибну м’якоть наріжте великими порційними шматками, видаливши кістки. Гриби можна дрібніше нарізати або ж залишити цілими.
У бульйон покладіть моркву.
Лук обсмажте трохи.
До цибулі додайте томати і обсмажте все разом до м’якості.
Додайте в каструлю м’якоть благородної рибки, зажарку, а також перець горшком і лавровий лист. Варіть рибну солянку 15 хвилин на невеликому вогні. Потім додайте огірки, огірковий розсіл, маслини, гриби і каперси і поваріть всі разом ще 5 хвилин.
Коли солянка звариться, якщо потрібно, підсолити її, потім поріжте свіжу зелень і додайте в каструлю. Накрийте кришкою і дайте настоятися 15 хвилин.
Подавайте царську рибну солянку до столу з часточками лимона, сметаною і свіжим хлібом.
Приємного апетиту!
Грибний суп Солянка без капусти Солянка без огірків Солянка з маслинами Солянка збірна м'ясна класична