Відмінне блюдо для осінньо-зимового холодного періоду або для тих, хто любить щільно і різноманітно харчуватися – солянка як другої страви. В солянку додаються капуста, бекон, сосиски і гриби, вона багата різними смаками: кислий, солоний, гострий і солодкий.


Інгредієнти: на 8 порції.

  • Капуста білокачанна – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Корінь пастернаку – 1 шт.
  • Сосиски – 3 шт.
  • Бекон – 150 гр.
  • Гриби – 150 гр.
  • Ковбаса напівкопчена – 150 гр.
  • Огірки – 2 шт.
  • Масло рослинне – 6 ст. л.
  • Томатна паста – 3 ст. л.
  • Розсіл огірковий – 100 мл
  • Зелень – 3 г.
  • Цибуля зелена – 2 пера
  • Цукор-пісок – 2 ч. л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

Як почати готувати солянку (друга страва)? Порізати бекон невеликими квадратами.

Нагріти суху сковороду. Викласти шматки бекону і обсмажувати до золотистої скоринки. Перекласти бекон в миску, жир залишити в сковороді.

Порізати на кружечки сосиски, напівкопчену ковбасу порізати соломкою. Висипати шматочки м’ясних продуктів в жир на сковороді, який залишився від бекону. Обсмажити до рум’яного кольору, перекласти до бекону.

У жир, що залишився в сковороді, покласти порізані гриби, смажити до готовності.

Зняти з капусти верхні листки, помити качан, нашаткувати тонкою соломкою. Перекласти капусту в широку миску. Злегка підсолити і пом’яти руками.

Почистити пастернак з морквою, помити, нашаткувати соломкою.

Почищену цибулину дрібно порізати.

Нагріти в сковороді олію, обсмажити в ньому моркву, цибулю і пастернак 5-7 хв., обов’язково перемішуючи.

Всипати в сковороду до овочів капусту, перемішати. Закрити кришкою і тушкувати на слабкому вогні до м’якості капусти.

Томатну пасту розвести в невеликій кількості води і додати в сковороду.

Солоні огірки порізати на дрібні кубики.

Додати в сковороду огірки, обсмажену ковбасу, бекон і сосиски з грибами. Жир, що залишився від засмажки, теж вилити в солянку. Все перемішати.

Петрушку і кріп помити і дрібно нашаткувати. Додати в сковороду зелень, розсіл, цукор, поперчити, перемішати.

Якщо знадобиться, додати трохи солі. Гасити капустяну солянку 5 хв. і зняти з плити.

Розкласти блюдо в порційні тарілки, посипати нарізаною зеленою цибулею.

Приємного апетиту!

Грибний суп Солянка без огірків Солянка без томатної пасти Солянка з капусти з сосисками Солянка з ковбасою і сосисками Солянка збірна м'ясна класична Солянка зі свіжої капусти