Свіжа айва мало кому доведеться за смаком. Адже вона володіє специфічним терпким, навіть терпким смаком, не соковита і дуже щільна. Однак після термічної обробки з неї виходить дуже смачний і відмінно доповвиконуючий м’ясні страви соус. Класичним є соус з айви і лимона.
Інгредієнти: на 1.5 л.
- Айва – 3 кг
- Лимонний сік – 50 – 70 мл
- Цукор-пісок – за смаком
- Вода – 1,5 – 2 склянки
Процес приготування:
Готувати соус з айви до м’яса на зиму просто! Протріть плоди айви від білого нальоту, а потім промийте. Обріжте всі пошкоджені місця і при бажанні шкірку.
Потім наріжте на великі шматки, у яких видалити насіннєві перегородки і самі насіння.
Помістіть підготовлену айву в глибоку каструлю або сотейник, залийте її водою і всипте цукор за смаком. Доведіть айву в цукровому сиропі до кипіння і варіть під кришкою 30-35 хвилин.
Шумівкою вийміть шматки айви з води і перемістіть їх у чашу блендера або кухонного комбайна. Не зливайте воду, в якій варилася айва, вона може згодитися для регулювання густоти соусу.
Помийте лимон і видавіть з нього сік. Щоб вичавити більше соку з цитрусових їх радять нагрівати в мікрохвильовій печі або із зусиллям прокатувати по робочій поверхні.
Лимонний сік вливайте в чашу з айвою і пюрируйте її. Якщо маса виходить дуже густою, то влийте трохи залишилася після варіння води.
Пюре з айви з лимонним соком поверніть в каструлю і проварити 5-10 хвилин.
За цей час підготуйте невеликі банки для соусу. Вони повинні бути стерилізовані, так як в рецепті з консервантів присутній тільки лимонний сік.
Готовий соус з айви розлийте гарячим по банкам і міцно закупорьте кришками. Остиглий соус помістіть в холодильник і зберігайте в ньому до використання.
Смачного!