паска з ніжним, соковитим, пористим м’якушем. Тісто замішуємо на дріжджах, з додаванням сиру, апельсинового соку, цукатів і родзинок – випічка з таким складом буде мати насичений смак і апетитний аромат. Процес приготування тіста передбачає досить тривалу расстойку, тому планувати готування краще заздалегідь. Прикрасити готові паски можна білкової глазур’ю – цей процес особливо люблять діти.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Борошно – 1 – 1.2 кг
- Молоко коров’яче – 170 мл
- Свіжі дріжджі – 35 гр.
- Цукор-пісок – 300 гр.
- Сир – 120 гр.
- Сметана – 70 гр.
- Яєчний жовток – 2 шт.
- Яйце – 2 шт.
- Апельсиновий сік – 100 мл
- Цедра апельсина – 1 ч. л.
- Ванільна есенція – 1 ч. л.
- Сіль – 0.5 ч. л.
- Масло вершкове – 80 гр.
- Масло рослинне – 30 гр.
- Ізюм – 130 гр.
- Цукати – 130 гр.
- Ром – 4 ст. л.
- Яєчний білок – 2 шт.
- Цукрова пудра – 300 гр.
Процес приготування:
Щоб приготувати сирну паску на опарі, готуємо сухофрукти та цукати для подальшого додавання в тісто. Промиваємо їх і заливаємо гарячою водою для розпарювання на десять хвилин. Потім воду зливаємо і висипаємо сухофрукти на рушник, щоб обсохнули. Поміщаємо підготовлені сухофрукти в миску, додаємо апельсинову цедру і ром, перемішуємо. Затягуємо миску харчовою плівкою і залишаємо до моменту запитання.
Переходимо до приготування опари. Для цього в миску наливаємо тепле молоко, додаємо одну столову ложку цукрового піску із загальної кількості, кришимо дріжджі і ретельно перемішуємо до однорідності. Підсипаємо борошно із загального обсягу в такій кількості, щоб маса вийшло консистенції густої сметани. Затягуємо миску з опарою харчовою плівкою і прибираємо в тепле місце для підйому. Орієнтовно через півгодини опара повинна збільшитися в два-три рази.
Поки опара підходить, готуємо решту тіста. В окремий посуд викладаємо сир, сметану, розбиваємо яйця і кладемо жовтки. Додаємо цукровий пісок, апельсиновий сік і ванільний екстракт. Заглибним блендером пробиваємо всі разом до отримання повністю однорідної маси.
Підійшла опару змішуємо з отриманої сирно-апельсинової сумішшю. Працюємо акуратно лопаткою, не потрібно збивати або інтенсивно вимішувати.
Просіваємо борошно і порціями додаємо в отриману масу. Домагаємося отримання м’якого, оформленого тіста, яке збирається в кого і не липне до рук. Викладаємо тісто на робочу поверхню і вимішуємо його руками протягом десяти-п’ятнадцяти хвилин. Для зручності змащуємо руки рослинним маслом. Вимішане тісто скачуємо в грудку, кладемо в миску, затягуємо харчовою плівкою і прибираємо в тепле місце. Орієнтовно через два-три години тісто має збільшитися в об’ємі в два-два з половиною рази.
Після підйому обминаємо тісто руками, викладаємо на присипану борошном робочу поверхню. Цукати, сухофрукти відкидаємо на сито і даємо рідини стекти. Потім викладаємо їх поверх тіста і вмішуємо в загальну масу. При необхідності підсипаємо трохи борошна, щоб вона компенсувала залишкову вологість сухофруктів.
Форми для випічки змащуємо вершковим маслом. Паперові або силіконові форми допустимо не змащувати. Вимішане з сухофруктами тісто розділяємо на шматочки і викладаємо у форми, заповнюючи їх на третину об’єму. Щоб тісто не липло, змащуємо руки рослинним маслом. Залишаємо заповнені форми для підйому на приблизно на годину-півтора. Тісто має піднятися до верху форм. Духовку розігріваємо до температури 180 градусів. Ставимо форму з тістом в духовку і випікаємо їх протягом тридцяти-сорока хвилин орієнтовно. В кінці випічки проколюємо паска зубочисткою або дерев’яною шпажкою – якщо вона вийшла сухою, значить готові вироби.
Готові паски дістаємо з духовки, даємо охолонути до теплого стану. Щоб приготувати глазур для покриття, охолоджені яєчні білки збиваємо разом з цукровою пудрою. Домагаємося одержання густої глянцевою маси. Змащуємо отриманої глазур’ю поверхню теплих пасок і даємо їй підсохнути.
Смачного!