Традиційно ткемалі готують із слив і аличі, однак ткемалі з абрикосів також виходить смачним. Він відмінно доповнює страви з червоного м’яса і курки своїм пікантним солодкуватим смаком. Даний соус краще приготувати кілька разів, щоб визначитися з «вашим» кількістю спецій і зелені.
Інгредієнти: на 1.5 л.
- Абрикоси – 1 кг
- Кріп – за смаком
- Кінза – за смаком
- Перець чилі – 1 шт.
- Часник – 3 – 4 зуб.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Цукор-пісок – 50 – 100 гр.
- Розмарин – за смаком
- Базилік свіжий – за смаком
- Вода – 1 – 1,5 л.
Процес приготування:
Що ж потрібно для приготування класичного рецепту Ткемалі з абрикосів на зиму? Переберіть і промийте абрикоси. Розділіть навпіл і видаліть кісточки. У глибоку каструлю покладіть абрикоси і залийте їх водою. Поставте на плиту і варіть на невеликому вогні близько півгодини. Потім шумівкою перекладіть фрукти в сито і дайте стекти зайвій воді.
Сито поставте на каструлю або глибоку миску і протріть через нього розм’якшені після термічної обробки абрикоси. У вас повинно вийти абрикосове пюре.
Промийте і обсушіть зелень. Очистіть від лушпиння зубчики часнику і також промийте їх. Зелень використовуйте по своїм смаковим уподобанням. Кропу і кінзи на даний обсяг абрикосів можна взяти по пучку. Розмарину і базиліка за пару гілок. Зелень дрібно наріжте.
Подрібніть часник. Стручок гострого перцю очистити від насіння і дрібно наріжте.
Нарізану зелень, часник і гострий перець перекладіть в абрикосове пюре. Ретельно перемішайте. Всипте цукор (його кількість залежить від того, наскільки солодкий у вас абрикос), посоліть і додайте чорний мелений перець. Перемішайте. Спробуйте соус на смак і при необхідності додайте відсутні інгредієнти. Розкладіть готовий соус по банкам, дайте йому повністю охолонути, після чого щільно закрийте банки кришками і поставте їх у холодильник.
Приємного апетиту!
Абрикоси на зиму Абрикосовий соус