Варення з абрикосів без варіння, приготована за цим рецептом, відрізняє красивий яскравий колір і дивовижний аромат за рахунок ядерець плодів, тому його називають царським. Воно готується методом просочування абрикосів у гарячому сиропі тривалий час і завдяки такій термічній обробці добре зберігається. Ядерця плодів треба спробувати, і якщо вони несмачні, то можна їх замінити мигдальним або волоським горіхом. Таке варення нерідко ароматизують соком цитрусових і ромом, але це за смаком.
Інгредієнти: на 1 л.
- Абрикоси – 1 кг
- Цукор-пісок – 500 гр.
- Вода – 250 мл
Процес приготування:
Як приготувати царський варення з абрикосів без варіння на зиму? Для «царського» варення вибираємо щільні абрикоси з яскравою м’якоттю. Їх ретельно промиваємо холодною водою і витираємо насухо кухонним рушником. Потім абрикоси, гострим ножем розрізаємо на половинки і видаляємо кісточки.
З кісточок потрібно витягти ядерця. Кісточки розбиваємо молотком і дістаємо з них ядерця. Потім ядерця, для очищення від гіркуватою шкірки, на 1 хвилину кладемо в окріп, промиваємо на ситі крижаною водою і очищаємо. Підготовлені таким способом ядерця розкладаємо в середину абрикосових половинок.
Абрикоси акуратно складаємо у вогнетривкий посуд. В окремій каструлі варимо, протягом 5 хвилин, сироп із вказаного в рецепті кількості води і цукру.
Потім заливаємо киплячим сиропом абрикоси з ядерцями і залишаємо їх при домашньої температурі до повного охолодження.
З остиглих абрикосів через сито зливаємо сироп, кип’ятимо його протягом 3 хвилин і повторно заливаємо абрикосові половинки. Наполягання абрикосів в сиропі, з подальшим його кип’ятінням, виробляємо 3-5 разів за одну добу.
Після закінчення цього часу, абрикоси з ядерцями акуратно перекладаємо в суху стерильну баночку, заливаємо сиропом і баночку герметично закорковуємо. «Царський» варення готове. Зберігаємо його у холодному місці.
Вдалих і смачних заготовок!