Узбецький плов з нутом і родзинками – розкішний насиченим смаком, в якому ідеально поєднуються нотки смаженого м’яса, нуту, солодкого родзинок і барбарису з кислинкою. І це ми ще не згадали про прянощі. Щоб поласувати цією стравою зовсім не обов’язково йти в ресторан узбецької кухні. При бажанні можна приготувати такий плов і вдома. В процесі немає нічого складного. Головне – дотримувати певну послідовність при закладці інгредієнтів. Ну і, звичайно, вивчіть список необхідних продуктів.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Рис білий – 500 гр.
- М’ясо – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 головка
- Морква – 1 шт.
- Нут – 150 гр.
- Барбарис – 1 ст. л.
- Родзинки – 2 ст. л.
- Часник – 1 головка
- Зіра – за смаком
- Приправа (на вибір) – за смаком
- Сіль – за смаком
- Перець чилі – 0.5 шт.
- Масло рослинне – для смаження
- Зелень – для прикраси
Процес приготування:
Готувати узбецький плов з нутом і родзинками легко! Нут моєму від зовнішніх можливих забруднень, перебираємо від дефектних примірників. Висипаємо горох в глибоку миску і заливаємо холодною водою. Залишаємо нут замачиваться на шість-вісім годин. Зручно залишати на ніч.
Рис промиваємо до прозорої води. Зернятка повинні звільнитися від зайвого крохмалю – це забезпечить розсипчастість плову. Якщо у вас бурий рис, шліфований, то його необхідно замочити на кілька годин перед приготуванням плову. Якщо ж рис звичайний білий, то достатньо просто добре його промити.
З ріпчастої цибулі знімаємо піну, миємо, обсушуємо і нарізаємо на тонкі півкільця.
Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо, обсушуємо і ріжемо на тонку довгу соломку.
В казан або товстостінну сковороду вливаємо олію так, щоб воно покрило дно шаром в п’ять міліметрів. Розігріваємо.
Спочатку в гаряче масло висипаємо ріпчасту цибулю і обсмажуємо його до напівпрозорості.
М’ясо обсушуємо і ріжемо невеликими кубиками. Викладаємо м’ясо до цибулі, перемішуємо і продовжуємо готувати, поки м’ясні шматочки не почнуть злегка рум’янитися.
Потім додаємо моркву, перемішуємо і смажимо далі ще п’ять-шість хвилин до м’якості моркви.
Висипаємо в казан до м’яса і овочів підготовлений нут (воду від замочування зливаємо).
Родзинки промиваємо і висипаємо слідом за нутом. Вливаємо таку кількість води, щоб вона покрила вміст казана на два сантиметри. Додаємо сіль за смаком.
Головку часнику трьом в руках, щоб зняти верхню лушпиння, потім моєму, і трохи зрізаємо нижню частину так, щоб зубки трималися разом. Кладемо часник в казан, занурюємо його в рідину.
Всипаємо барбарис, приправу для плову і половинку перцю чилі.
Доводимо все разом до кипіння й тушкуємо десять хвилин.
Після закінчення зазначеного часу витягаємо часник і гострий перець, відкладаємо вбік. Тепер викладаємо в казан промитий рис. Ні в якому разі не перемішуємо його з м’ясом і овочами. Вирівнюємо крупу поверх вмісту казана в плоский шар.
Рис повинен бути покритий рідиною приблизно на один сантиметр. Якщо рідини недостатньо, влийте ще гарячої води. Поверх рису висипаємо зіру і викладаємо відстрочені перчик і часник.
Закриваємо казан кришкою і готуємо плов на повільному вогні протягом тридцяти хвилин.
Після закінчення зазначеного часу вимикаємо плиту, а плов акуратно перемішуємо і залишаємо в казані під кришкою ще на двадцять-двадцять п’ять хвилин дійти до готовності.
Розкладаємо готовий плов з казана по тарілках, подаємо до столу в гарячому вигляді, посипавши зверху свіжою січеною зеленню. Ідеальний супровід – салат зі свіжих овочів.
Смачного!