Для такого варення відбираємо стиглі, якісні абрикоси – це безпосередньо впливає на кінцевий смак і колір заготовки. Ядра з абрикосових кісточок можна здобути самостійно, озброївшись молотком і терпінням, а можна без праці придбати вже готові ядерця в магазині. Абрикосове варення з кісточками – це не просто баночка звичайної солодкої консервації, це ароматне домашнє ласощі, що по достоїнству буде оцінений особливо взимку.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Абрикоси – 3 кг
  • Цукор-пісок – 3 кг
  • Ядерця абрикосів – 200 гр.

Процес приготування:

Почнемо готувати варення з абрикосів з кісточками. Для приготування варення першим ділом готуємо плоди: абрикоси ретельно промиваємо і даємо трохи обсохнути. Кожен абрикос розрізаємо ножем на дві половинки і виймаємо кісточки. Якщо плануєте добувати ядра з кісточок самостійно, кісточки складаємо в окрему ємність. Підготовлені таким чином половинки абрикосів складаємо в таз або об’ємну каструлю і засипаємо цукром, перемішуємо. Витримуємо протягом п’яти-шести годин (зручно залишати на ніч), щоб плоди пустили сік. Потім ставимо плоди з цукром на плиту і повільно нагріваємо до кипіння. Коли варення закипить, вимикаємо плиту і даємо йому охолонути. Витримуємо абрикоси в сиропі ще 12 годин, щоб плоди випустили ще більше соку, а шматочки абрикоса повністю просочилися сиропом.

Як вже зазначалося раніше, можна купити готові абрикосові ядерця в магазині. Для самостійного вилучення ядер збережені раніше кісточки промиваємо й обсушуємо. На обробну дерев’яну дошку викладаємо кісточки, покриваємо їх рушником і робимо кілька ударів молотком по кісточках. Рушник обереже від розсипання осколків кісточок. Знімаємо рушник, вибираємо ядерця, осколки викидаємо. Так повторюємо з усіма кісточками, поки вага зібраних ядерець не досягне 200 гр.

Після 12-годинного настоювання варення засипаємо в нього ядерця і перемішуємо. Ставимо ємність з варенням на плиту.

На повільній температурі доводимо варення до кипіння і варимо протягом п’яти хвилин. Вимикаємо Плиту і знову залишаємо варення для настоювання на 12 годин. Після закінчення зазначеного часу знову нагріваємо варення на плиті до кипіння. Після закипання варимо протягом десяти хвилин. З’являється пінку слід знімати шумівкою або ложкою.

Готове гаряче варення розливаємо по сухим простерилизованным банкам і щільно закриваємо простерилизованными кришками. Даємо банкам з варенням повністю охолонути. Зберігаємо в темному прохолодному місці.

Приємного апетиту!

Абрикоси на зиму Варення з абрикосів з горіхами Варення з абрикосів з ядерцями Варення з абрикосів на зиму