Брусниця – дуже корисна лісова ягода, яка містить велику кількість вітамінів. Однак вона має досить кислий смак, тому для вживання в їжу її краще з чим-небудь міксувати. Варення з груші з брусницею – чудове поєднання, яке включає солодкі і соковиті груші і кислинку брусниці. Така заготовка з легкістю різноманітить ваше зимове меню і забезпечить вас великою кількістю вітамінів.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Брусниця – 800 гр.
- Груша – 1,2 кг
- Цукор-пісок – 1,5 кг
- Вода – 50 мл
Процес приготування:
Як почати готувати варення з груш і брусниці на зиму? Брусницю перебираємо від сміття та листя, відбираючи лише ягоди хорошої якості. Викладаємо ягоди в друшляк і промиваємо під теплою проточною водою. Даємо ягодам трохи стекти від води, після чого викладаємо їх в сковороду або вок з товстим дном.
Додаємо ягоди в воду і ставимо на повільний вогонь. Необхідно, щоб при нагріванні ягоди почали лопатися.
Груші промиваємо під проточною водою, викладаємо на кухонний рушник і залишаємо на 10-15 хвилин, щоб вони обсохнули від води.
Потім розрізаємо навпіл груші, видаляємо серцевину і плодоніжки. Якщо шкірка у груш не занадто тверда – її можна не зчищати.
Коли брусниця закипіла, додаємо в неї цукор, перемішуємо і варимо на слабкому вогні, періодично помішуючи, поки не розчиниться цукор.
Як тільки цукор в варення повністю розчинився, додаємо в вок нарізані невеликими скибочками груші.
Перемішуємо і доводимо варення до кипіння. Варимо варення на повільному вогні, періодично помішуючи, близько 40-45 хвилин, знімаючи утворюється зверху піну.
Банки для варення промиваємо питною содою, ретельно споліскують проточною водою, ставимо в холодну духовку на решітку шийкою вниз і стерилізуємо при температурі 110-120 градусів 7-10 хвилин.
Простерилізовані банки виймаємо з духовки і залишаємо при кімнатній температурі на 10-15 хвилин, щоб вони трохи охололи.
Готове гаряче варення розкладаємо по стерилізованим банкам/
Щільно закорковуємо прокип’яченими кришками і перевертаємо банки догори дном. Залишаємо варення при кімнатній температурі до повного остигання, після чого прибираємо варення на зберігання в темне прохолодне місце.
Варення з груш на зиму Варенье