Нарізаний інжир, цукор, цедра лимона і його сік поміщаються в каструлю. Все доводиться до кипіння і варять на невеликому вогні протягом години. Джем перекладається в простерилізовані банки, щільно закривається кришками і залишається до повного охолодження.


Інгредієнти: на 1 л.

  • Інжир свіжий – 1.5 кг
  • Цукор-пісок – 250 гр.
  • Лимон – 1 шт.

Процес приготування:

Приступимо до готування варення з інжиру з лимоном на зиму. Для початку ретельно промиваємо інжир з лимоном і обсушуємо їх на паперовому рушнику. Зрізаємо з інжиру хвостики і ріжемо його на шматочки. Знімаємо цедру з лимона і видавлюємо сік.

В каструлю або сотейник з товстим дном, відправляємо нарізаний інжир, цедру лимона з його соком і цукровий пісок.

Ставимо все на повільний вогонь і доводимо до кипіння, постійно помішуючи. Варимо варення протягом години і іноді його перемішуємо, щоб він не пригорів.

В цей час стерилізуємо банки. Ставимо їх у каструлю, наполовину наповнену водою, доводимо до кипіння і вимикаємо вогонь. Залишаємо банки у воді. Також стерилізуємо кришки.

Через годину варимо джем ще кілька хвилин, постійно помішуючи, поки він не загусне. Знімаємо каструлю з вогню. Готовність джему можна перевірити, капнувши його краплю на холодне блюдце і провести по ньому чайною ложкою. Якщо утворюються невеликі складки, то джем готовий.

Перекладаємо ще гарячу масу в простерилізовані банки, залишаючи пару сантиметрів зверху. Потім щільно закриваємо їх кришками і даємо повністю охолонути. Зберігаємо джем в темному прохолодному місці. Дістаємо його взимку і подаємо до столу з гарячим чаєм і свіжим хлібом. Приємного апетиту!

Варення з інжиру Варення з інжиру з лимоном Джем з інжиру