Мабуть, саме «сонячне» варення – це варення з кульбаб. Тим більше, якщо в сиропі залишити частина пелюсток – вони виглядають, як промінчики. Тонка нотка апельсина ароматизує варення, а лимон додає кислинки, щоб воно не було занадто нудотним. Баланс кольору, смаку та аромату! Баночку такого ласощі безперечно варто приготувати на зиму.


Інгредієнти: на 8 порції.

  • Квіти кульбаб – 400 – 500 шт.
  • Апельсин – 1 шт.
  • Лимон – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 1 кг
  • Вода – 1 л.

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування варення з кульбаб з апельсином? Перш, ніж збирати квітки кульбаби, переконайтеся, що місце збору знаходиться далеко від узбіч доріг, заводів та інших місць забруднень. Зрізати необхідно тільки чашолистки, без стебел. Найкращий період для збору – травень. Зібрані квітки ретельно промиваємо в проточній воді, відкидаємо на сито, даємо стекти воді повністю. 300 квіток поміщаємо в широкий посуд і заливаємо холодною водою так, щоб вона повністю покрила кульбаби. Витримуємо у воді протягом п’яти годин.

З решти 300 квіток з допомогою ножиць потрібно зрізати жовті пелюстки і відкласти їх без замочування.

Замочені квіти проціджуємо, заливаємо чистою водою (один літр) і ставимо на плиту. Доводимо до кипіння і варимо 10-15 хвилин на низькій температурі. Потім відвару даємо трохи охолонути і проціджуємо його. Виливаємо відвар в каструлю і кладемо в нього зрізані пелюстки. Ставимо на плиту і повільно нагріваємо до кипіння.

Тим часом апельсин і лимон промиваємо, обсушуємо й нарізаємо тонкими кружальцями, які потім ріжемо на четвертинки. Кісточки при цьому виймаємо.

У момент закипання відвару з пелюстками кладемо шматочки апельсина і лимона в каструлю. Періодично помішуючи, варимо 20 хвилин при кипінні середньої інтенсивності.

Після закінчення зазначеного часу варення проціджуємо через сито, частина пелюсток знову повертаємо в рідину.

Каструлю з відваром і пелюстками ставимо на плиту, засипаємо цукор і уварюють до потрібної густоти. Орієнтовно на варіння піде 30-40 хвилин. Після цього гаряче варення розливаємо по сухим простерилизованным банкам, щільно закриваємо кришкою і даємо їм повністю охолонути. Банки прибираємо на зберігання в прохолодне темне місце.

Приємного апетиту!

Варення Варення з кульбаб