Люблю іноді побалувати рідних смачним варенням з кизилу і лимона. Лимон надає солодкого варення неймовірний запах і приємну кисленькую нотку. Пропоную вам рецепт ароматного варення і сподіваюся, що вам полюбитися це варення так само, як і мені.


Інгредієнти: на 1.5 л.

  • Кизил – 1 кг
  • Лимон – 0,5 шт.
  • Цукор-пісок – 700 гр.
  • Вода – 200 мл

Процес приготування:

Почнемо готувати варення з кизилу з лимоном. Кизил переберіть, викладіть на сито, промийте і дайте стекти зайвої рідини. Лимон обдайте окропом, зніміть цедру лимона за допомогою дрібної терки, розріжте навпіл і видавити лимонний сік. У каструлю з товстим дном всипте цукровий пісок, влийте лимонний сік і питну воду. Поставте на повільний вогонь і варіть до повного розчинення цукрового піску.

В сироп додайте лимонну цедру. Потім викладіть в приготований сироп ягоди кизилу.

Ретельно перемішайте, доведіть до кипіння, періодично помішуючи і знімаючи піну, яка утворилася. Варіть варення 15-20 хвилин.

Потім зніміть з вогню, накрийте чистою марлею або сухим кухонним рушником і залиште в такому вигляді до повного охолодження.

Знову поставте на повільний вогонь, доведіть до кипіння і варіть 20-25 хвилин. Тим часом підготуйте банки, ретельно вимийте і стерилізуйте в мікрохвильовій печі або духовій шафі. Кришки обдайте окропом. Банки і кришки повинні бути абсолютно сухими.

Гаряче кизилове варення зніміть з вогню.

Скориставшись ополоником, акуратно розкладіть гаряче варення по стерильним банкам. Банки з варенням з кизилу з лимоном закрутіть стерильними закручуються кришками, повністю остудіть, перевернувши догори дном і закутавши в теплу ковдру. Після повного охолодження перемістіть банки в темне прохолодне місце на зберігання.

Приємного насолоди!

Варення Варення з кизилу Варення з кизилу з кісточкою Кизил на зиму