Збір шишок для варення потрібно проводити навесні, на початку-середині травня. Саме тоді шишки знаходяться в тому ніжному стані, яке підходить для заготівок. Важливо переконатися, що сосни ростуть в екологічно чистому місці, далеко від доріг і промислових зон. Розмір зібраних шишок повинен бути не більше 2-3 сантиметрів – тоді готове варення вийде ніжним, а зварені шишки – досить м’якими.


Інгредієнти: на 0.5 л.

  • Соснові шишки зелені – 400 гр.
  • Вода – 400 гр.
  • Цукор-пісок – 400 гр.

Процес приготування:

Готувати варення з молодих зелених шишок сосни легко! Шишки, зібрані для варення, висипаємо в широку миску і очищаємо від «ніжок», що випадково потрапили голочок і іншого сміття. Відразу варто обмовитися, що вся посуд, з якої будуть контактувати шишки, досить складно буде піддаватися відмиванню – все через соснової смоли. Тому спочатку варто подумати, яку тару не шкода використовувати для обробки і варіння шишок.

Після очищення шишок потрібно ретельно їх промити. Якщо виявилися шишки, зіпсовані комахами, безжально їх викидаємо.

Промиті шишки заливаємо водою так, щоб повністю занурити в рідину. Залишаємо їх у воді на три-чотири години. За цей час шишки напитаются вологою і стануть соковитіше. Крім того, якщо залишилися непомічені шкідники, то вони випливуть на поверхню води.

В посуд для варіння варення виливаємо воду в зазначеній кількості і висипаємо цукровий пісок. Ставимо ємність на плиту і доводимо рідину до кипіння. У киплячий сироп опускають підготовлені шишки.

Сироп разом з шишками знову доводимо до кипіння. Знижуємо Температуру плити до мінімуму і варимо варення при кипінні низької інтенсивності протягом двох годин. Пінку, яка буде утворюватися при варінні, знімаємо. Не забуваємо періодично ретельно перемішувати варення щоб уникнути пригорання.

За дві години варіння варення змінить вигляд: стане золотисто-коричневого кольору, зменшиться в обсязі.

Після варіння шишки слід процідити від сиропу.

Отриманий сироп розливаємо по чистим сухим банкам.

В кожну банку кладемо шишки. Кількість шишок може бути будь – яким- за смаком. Якщо шишки залишаться після фасування варення, то їх можна підсушити в духовці і отримати смачні цукати.

Розфасоване по банкам варення закручуємо сухими стерильними кришками. Даємо варенню охолонути і прибираємо його в прохолодне темне місце для зберігання.

Приємного апетиту!

Варення із соснових шишек Варенье