Один з варіантів смачної домашньої випічки – це ватрушки з чорницею в духовці. Їх готують нечасто, так як не завжди є час займатися дріжджовим тістом, але у вихідний день можна порадувати своїх близьких і особливо дітей цим десертом. Чорниця підходить і свіжа та заморожена, але до неї обов’язково додаються крохмаль або борошно. Сметану потрібно брати густу і жирну, інакше згорнеться при випічці.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Борошно – 200 гр.
- Свіжі дріжджі – 10 гр.
- Молоко коров’яче – 90 мл
- Яйце – 1 шт.
- Масло рослинне – 3 ст. л.
- Цукор-пісок – 2 ст. л.
- Сіль – 1 щіпка
- Для начинки: –
- Чорниця – 0.5 склянки
- Сметана – 50 гр.
- Цукор-пісок – 3 ст. л.
- Крохмаль кукурудзяний – 1 ч. л.
Процес приготування:
Готувати ватрушку з чорницею в духовці легко! Спочатку підготуємо всі інгредієнти для приготування ватрушок, адже домашня випічка вимагає точної кількості, як в аптеці, і важливі не тільки пропорція, але і температура продуктів і черговість їх додавати у випічку, щоб потім не розчаруватися в результаті.
В окрему посудину наливаємо трохи підігріте молоко і розчиняємо в ньому свіжі дріжджі.
В посуд для замішування тіста насипаємо через сито пшеничне борошно, додаємо до неї цукор і щіпку солі і перемішуємо ложкою.
До молока з дріжджами розбиваємо одне яйце і перемішуємо вінчиком до однорідного стану.
Потім цю молочну переливаємо суміш до борошна і замішуємо тісто, спочатку віночком, а потім рукою.
Коли борошно забере всю рідину, наливаємо до тесту рослинне масло і продовжуємо заміс до тих пір, поки воно не перестане прилипати до долоні. На це потрібно до 10 хвилин.
Щоб тісто швидко підійшов, поміщаємо його в мультиварку, встановимо програму «Мультиповар» на 40°С і 40 хвилин, або на «Підігрів» на такий же час.
Після закінчення цього часу тісто нарізаємо на невеликі шматочки, скачуємо їх в колобки і викладаємо на застелений папером і змащений маслом деко. Даємо колобка 20 хвилин для вистоювання, прикривши їх серветкою.
Після закінчення цього часу на колобках дном звичайного склянки формуємо невеликі поглиблення.
У ці поглиблення рівним шаром кладемо сметану.
Підготовлену чорницю посипаємо крохмалем або борошном і перемішуємо, щоб крохмаль покрив всі ягідки.
Поверх сметани укладаємо на ватрушки чорницю і посипаємо її цукром.
Потім ватрушки змащуємо молоком. Випікаємо їх в духовці, розігрітій до 180°С протягом 20 хвилин. Спечені ватрушки перекладаємо з дека на рушник, змащуємо їх невеликою кількістю вершкового масла і залишаємо на 20 хвилин.
Ватрушки з чорницею в духовці готові. Можете подавати до столу.
Смачною і вдалою випічки!
Дріжджове тісто для ватрушок Здобне тісто для ватрушок Тісто на молоці для ватрушок