Нескладний рецепт ефектною сирною випічки. Склад цілком класичний для сирної ватрушки: пісочку крихта і сирна начинка. А ось прикраса поверхні вже готового пирога особливе – робимо додатковий шар з згущеного молока. Щоб додати декоративний контраст, використовуємо ще і розтоплений шоколад. В результаті ватрушка набуває характерний присмак згущеного молока, доповнений нотками шоколаду – дуже смачно!


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Борошно пшеничне – 1,5 склянки
  • Масло вершкове – 120 гр.
  • Цукор-пісок (для тіста) – 0.5 склянки
  • Розпушувач тіста – 10 гр.
  • Сир – 450 гр.
  • Яйце – 3 шт.
  • Ванільний цукор – 2 ч. л.
  • Цукор-пісок (для начинки) – 1 склянка
  • Варена згущене молоко – 200 гр.
  • Сметана – 4 ст. л.
  • Шоколад темний – 50 гр.
  • Молоко коров’яче – 2 – 3 ст. л.
  • Масло – для змазування

Процес приготування:

Готувати королівську ватрушку з сиром і згущеним молоком легко! Спочатку готуємо основу для ватрушки – пісочну крихту. В широку миску висипаємо просіяне борошно, цукровий пісок і розпушувач. Вершкове масло ріжемо дрібними шматочками або натираємо на крупній тертці, висипаємо його в миску до сухих інгредієнтів.

Сухими руками розтираємо все разом, поки не вийде розсипчаста дрібна крихта. Як варіант, можна спростити ручну працю і використовувати чашу блендера, склавши в неї всі зазначені компоненти для крихти і подрібнивши їх в імпульсному режимі. Готову крихту відставляємо в сторону.

Беремося за начинку. У миску викладаємо жирний сир, розбиваємо до нього яйця і висипаємо обидва види цукру – звичайний і ванільний.

Міксером або блендером змішуємо всі разом і збиваємо, поки не вийде однорідна гладка маса.

Форму для випічки змащуємо тонким шаром вершкового масла. Половину приготовленої крихти висипаємо в форму, вирівнюємо по всій площі.

На шар піщаної крихти виливаємо сирну начинку, вирівнюємо.

Решту половину піщаної крихти висипаємо на сирну прошарок рівномірним шаром.

Ставимо сформовану ватрушку в розігріту до 180 градусів духовку на середній рівень і запікаємо протягом сорока п’яти – п’ятдесяти хвилин. Готовий пиріг повинен добре зарум’яниться. Поки випічка в духовці, робимо заливку з згущеного молока. Для цього в мисці змішуємо з допомогою віночка згущене молоко і сметану. Повинна вийти повністю однорідна маса. Готову ватрушку дістаємо з духовки і відразу виливаємо на гарячу скоринку половину отриманої заливки, рівномірно розподіляючи її по всій поверхні. Коли ватрушка охолоне до теплого стану, виливаємо решту суміш зі згущеним молоком і знову вирівнюємо її по поверхні. Даємо пирога тепер повністю охолонути.

Поки ватрушка остигає, розтоплюємо шоколад. Ламаємо плитку на маленькі шматочки, висипаємо в миску і заливаємо зазначеним кількість молока. Ставимо миску на водяну баню. При помішуванні доводимо шоколад до однорідного рідкого стану.

Переливаємо розтоплений шоколад в кулінарний мішок або в звичайний пластиковий пакет невеликого розміру. Зрізаємо куточок. Виливаємо шоколад на заливку з згущеного молока у вигляді спіралеподібних кіл від центру до країв. Поки шоколад ще рідкий, коніком ножа або зубочисткою проводимо поперечні лінії від центру в сторони і навпаки, щоб створити візерунок за типом павутинки, як на фото. Даємо шоколаду застигнути. Готову ватрушку розрізаємо на порційні шматки і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Ватрушка Ватрушка з сиром Ватрушка з сиром в духовці Здобне тісто для ватрушок Королевська ватрушка з сиром в духовці Тісто на молоці для ватрушок