Великдень – церковне свято, яке відзначають майже в кожній родині. Традиційно печуть різноманітну ароматну випічку. У кожної господині свій рецепт, який ніколи не підводить. Сьогодні я хочу поділитися рецептом смачного вологого паски на сирі. Випічка виходить з ніжною текстурою.
Інгредієнти: на 10 порц.
- Молоко коров’яче – 70 мл
- Масло вершкове – 50 гр.
- Сир – 250 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Яєчний жовток – 3 шт.
- Борошно пшеничне – 400 гр.
- Цукор-пісок – 80 гр.
- Сухі дріжджі – 7 гр.
- Родзинки або Цукати – 100 гр.
- Ванілін – за смаком
- Ванілін – за смаком
Процес приготування:
Готувати вологий паска з сиром просто! У невелику миску вилийте попередньо підігріте до теплого стану молоко, додайте сухі дріжджі, столову ложку цукрового піску і кілька столових ложок заздалегідь просіяного пшеничного борошна. Добре перемішайте, оберніть харчовою плівкою і залиште приблизно на 15 хвилин в теплому місці.
В глибоку ємність розбийте куряче яйце і влийте попередньо відокремлені курячі жовтки, додайте цукровий пісок, ванілін або ванільний цукор і куркуму. Куркума додасть випічки приємний жовтий колір. Перемішайте до однорідної консистенції, скориставшись міксером або віночком.
Вершкове масло заздалегідь дістаньте, щоб воно стало кімнатної температури. В яєчну масу додайте розм’якшене вершкове масло і сир. Перемішайте міксером.
Активовані дріжджі акуратно влийте в отриману масу і ще раз перемішайте міксером.
Решту пшеничного борошна просійте і відправте в ємність до решти інгредієнтів. Ретельно вимісити тісто. Якщо будете замішувати тісто руками, то змастіть їх невеликою кількістю рослинного масла. Тісто липке і буде прилипати до рук.
Замішане тісто викладіть в ємність і накрийте кришкою. Ємність повинна бути в кілька разів більше, так як тісто добре збільшиться в розмірах. Ємність помістіть в холодильник. Найкраще заводити тісто з вечора і на ніч поставити в холодильник. До ранку тісто буде готове, і можна буде випікати паски. За годину до приготування вийміть тісто з холодильника і дайте йому нагрітися при кімнатній температурі.
Родзинки переберіть, промийте і обсушіть. На чисту робочу поверхню столу викладіть тісто. Зверху викладіть чистий і сухий родзинки. Добре вмішайте його в тісто, краще всього родзинки присипати борошном, так він добре буде з’єднуватися з тестом.
Підготуйте форми, в яких будете випікати паски. Я найчастіше беру паперові, паски в них виглядають по-святковому ошатно. Тісто розділіть на три частини і акуратно покладіть у форми. Накрийте чистим кухонним рушником і дайте тісту підійти. На це може знадобитися приблизно годину-півтора.
Коли тісто добре підійде, змастіть його збитим жовтком.
Заздалегідь розігрійте духовку до 170 градусів. Паски помістіть в духовку і випікайте приблизно 40 хвилин. Тут дивіться по своїй духовці. Готовність пасок перевірте дерев’яної шпажкою. Готові паски остудіть на решітці.
Тим часом приготуйте глазур. Я найчастіше використовую традиційну білкову глазур. Остиглі паски глазур’ю і прикрасьте елементами декору на свій розсуд.
Приємного апетиту!
Віденське тісто для пасок Паски з родзинками в духовці Паски на Великдень паску класичний Сирні паски Соковиті паски на Великдень Солодкі паски