У період заготівлі соку з яблук залишається велика кількість макухи. Викидати цей цінний залишок не варто, адже можна приготувати чудове густе повидло. Воно багате клітковиною і має шикарну щільну консистенцію, що ідеально підходить для начинок у пироги, булочки, слойки. Така начинка не розтечеться при випічці і буде соковитою.
Інгредієнти: на 1.5 л.
- Макуха яблучний – 1 кг
- Цукор-пісок – 800 гр.
- Вода – 1,5 л
Процес приготування:
Як почати готувати яблучне повидло з макухи? Відразу варто обмовитися, що в макуха не повинні потрапити плодоніжки, велику кількість насіння і жорсткі насіннєві коробочки – все це негативно позначиться на якості готового повидла. При заготівлі соку вищезазначені відходи заздалегідь зрізаємо і викидаємо. Готовий макуха поміщаємо в каструлю або вогнетривку широку миску.
Вливаємо вказану кількість води і ставимо ємність на плиту. При помішуванні доводимо суміш до кипіння. Варимо протягом пари хвилин, щоб злегка пом’якшити макуха.
Всипаємо цукор в розм’якшений макуха, перемішуємо і продовжуємо варити повидло ще п’ять-десять хвилин на середній температурі при постійному помішуванні.
Повидло легко пригорає, тому заважати потрібно безперервно.
Готове гаряче повидло розкладаємо в попередньо простерилізовані сухі банки і закриваємо сухими стерильними кришками.
Закутуємо банки з повидлом в ковдру і даємо їм повільно охолонути. Охолоджені банки ставимо в прохолодне і темне місце зберігання.
Готове повидло має густу, «мармеладну» консистенцію. Підходить воно не тільки для начинок у випічку, але і в якості солодкого доповнення, наприклад, до каш або млинчиків.
Приємного апетиту!
Повидло