Популярна на Кавказі хашлама дуже схожа на те, щоб ми звикли називати рагу. Є, правда, і свої відмітні особливості. По-перше, це овочевий бульйон – його досить багато, і він дуже насичений. По-друге, це обов’язкова м’ясна складова, в даному випадку – курка. М’ясо гаситься в бульйоні і виходить ніжним, що тане в роті. Хашлама може одночасно стати і першим, і другим блюдом, при цьому ситість вона забезпечить надовго.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Курка – 1 кг
- Болгарський перець солодкий – 3 шт.
- Морква – 2 шт.
- Кабачки – 2 шт.
- Помідори свіжі – 4 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 головки
- Часник – 3 зуб.
- Перець чорний мелений – за смаком
- Паприка – за смаком
- Сіль – за смаком
- Зелень – для прикраси
Процес приготування:
Як приготувати хашламу з курки в домашніх умовах? Для приготування хашлама використовуємо м’ясисті частини курки – стегна, ніжки, стегенця. Грудку краще не пускати в хід, оскільки вона суховата. Обсушуємо шматочки курки паперовими рушниками.
Кладемо курку в товстостінну каструлю, посипаємо сіллю і чорним меленим перцем. Перемішуємо шматочки між собою і ставимо каструлю на плиту на маленький вогонь. Поки курка буде прогріватися, послідовно будемо закладати овочі.
Ріпчасту цибулю очищаємо і нарізаємо на вузькі пір’я або півкільця. Часник очищаємо і дрібно нарізаємо. Викладаємо цибулю з часником рівним шаром поверх курки.
Моркву чистимо від шкірки, миємо й ріжемо на невеликі кружечки. Розподіляємо їх на цибулю також рівним шаром.
Наступний шар – середнього розміру кубики очищеної картоплі.
Помідори промиваємо, обсушуємо, вирізаємо слід від плодоніжки і нарізаємо невеликими шматочками. Викладаємо половину від усієї кількості помідорів на картоплю.
Болгарські перці очистити від насіння і плодоніжки, після чого нарізаємо м’якоть тонкими смужками. Викладаємо нарізані перці слідом за томатами.
Кабачки промиваємо, зрізаємо кінчики і нарізаємо полукружиями. Розкладаємо їх на перці.
Останній шар – залишилися томати. Їх посипаємо сіллю, чорним меленим перцем і паприкою. Закриваємо каструлю з інгредієнтами кришкою і доводимо вміст до кипіння. Після цього тушкуємо хашламу при мінімальній температурі протягом години – півтори.
Після закінчення зазначеного часу каструлю відкриваємо і протикаємо тонким ножем курку – вона повинна бути повністю м’якою і легко розпадатися на волокна. Готову хашламу подаємо в гарячому вигляді, розклавши по порційним мисках і посипаємо рубаною зеленню.
Приємного апетиту!
Кабачки з помідорами ПП рецепти з кабачків Страви з кабачків Хашлама Хашлама з курки