Їжачки з фаршу знайомі багатьом господиням, особливо в тих сім’ях, де є маленькі діти. Блюдо цікаво своїм зовнішнім виглядом і викликає апетит навіть у малоежек. Щоб додати трохи натуральної кислинки і відтінити смак м’ясного фаршу, підливку готуємо на основі помідорів у власному соку. Перед гасінням в каструлі їжачки можна швидко обсмажити до рум’яної скоринки – це зробить їх смак особливо насиченим. Якщо ж є бажання уникнути зайвого жиру в страві, закладати «їжачків» на гасіння варто сирими.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Фарш м’ясний – 400 гр.
  • Рис білий – 0.5 склянки
  • Томати в соку – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Масло рослинне – для смаження
  • Сметана – 2 за смаком
  • Зелень – 2 гілки

Процес приготування:

Як приготувати їжачки з фаршу з рисом в каструлі з підливкою? Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо й обсушуємо. Нарізаємо його маленькими кубиками. На сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і обсмажуємо в ньому подрібнену цибулю до прозорості. Коли шматочки цибулі почнуть потроху рум’янитися, знімаємо сковороду з плити.

Викладаємо обсмажений ріпчасту цибулю в сито і даємо маслу максимально стекти. Злегка помішує ложкою цибульну масу, щоб відійшло більше олії.

В об’ємну миску кладемо м’ясний фарш (можна використовувати будь-змішаний варіант фаршу за смаком), розбиваємо яйце, додаємо підготовлений обсмажений ріпчасту цибулю. Рис попередньо промиваємо у воді, обсушуємо і також висипаємо до фаршу. Присмачую суміш сіллю і чорним меленим перцем за смаком і ретельно її перемішуємо руками або ложкою.

Готовий фарш трохи відбиваємо, щоб домогтися більшої в’язкості і щільності. Для цього кидаємо його у вигляді грудки про дно миски протягом пари хвилин. Потім руками, змоченими в холодній воді, формуємо тефтелі бажаного розміру. Добре обкачуємо м’ясні кульки між долонями – так «їжачки» вийдуть красивою правильної форми.

Опціонально можна обсмажити сформовані тефтелі на сковороді перед гасінням. Це додасть зайвих калорій, але і смак помітно збагатить. Треба просто домогтися появи рум’яної скоринки з усіх сторін, обсмажуючи тюфтельки при високій температурі.

В товстостінну каструлю викладаємо помідори у власному соку. Додаємо сіль і чорний мелений перець. При необхідності можна трохи пробити масу заглибним блендером, щоб домогтися більшої однорідності майбутньої підливи.

Ставимо каструлю на плиту і розігріваємо підливу до кипіння. Опускаємо в неї підготовлені тефтелі, занурюючи їх на дно. Закриваємо каструлю кришкою і тушкуємо страву протягом сорока-п’ятдесяти хвилин. За цей час м’ясний фарш стане м’яким, а рис розбухне і виступить на поверхню: тефтелі стануть «їжачками».

Готові «їжачки», за великим рахунком, вже містять у собі гарнір у вигляді рису. Тому подавати їх варто з овочевим супроводом. Це може бути як свіжий легкий салат, так і овочеве рагу. Як доповнення добре підійде ложечка сметани і ароматна рубана зелень.

Приємного апетиту!

Їжачки з фаршу Їжачки з фаршу і рису Їжачки з фаршу і рису з підливою в духовці