Їжачки з фаршу з рисом в сметанному соусі в каструлі – дуже практичне блюдо. Він дозволяє скромним кількістю м’яса нагодувати всю сім’ю. Таким блюдом можна не просто насититися, але і по-справжньому насолодитися: справжній домашній смак ніжних тюфтельок нікого не залишить байдужим. Сметанний соус, в якому будемо гасити «їжачків», доповнимо подрібненими овочами. Це додасть особливу насиченість і соковитість готовому блюду. Для зручності краще готувати тефтелі в каструлі або на сковороді з високими бортиками – так ні «їжачки», ні соус не опиняться на плиті в разі необережного руху.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Фарш м’ясний – 400 гр.
  • Рис білий – 0.5 склянки
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки
  • Морква – 2 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Часник – 3 зуб.
  • Сметана – 200 мл
  • Вода – 200 мл
  • Кріп сушений – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Перець червоний мелений – за смаком
  • Масло рослинне – для смаження

Процес приготування:

Готувати їжачки з фаршу з рисом в сметанному соусі в каструлі легко! Рис покласти в друшляк і ретельно промиваємо.

Відварюємо її в підсоленій воді протягом десяти хвилин.

Потім відкидаємо крупу на сито і знову промиваємо.

Доведений таким чином до напівготовності рис охолоджуємо, щоб потім змішати його з фаршем для «їжачків».

Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння. Одну цибулину нарізаємо дрібними кубиками. Друга нагоді пізніше при приготуванні соусу.

У миску кладемо фарш, приготований рис, подрібнений ріпчаста цибуля, куряче яйце, сіль і чорний мелений перець за смаком.

Руками або ложкою змішуємо фарш з добавками, домагаючись рівномірного розподілу всіх компонентів у загальній масі.

Їх приготованого фаршу формуємо кульки зразковим діаметром у п’ять сантиметрів. Щоб маса не липла до рук, можна змочити їх в холодній воді. Важливо добре прокатати порції фаршу між долонями, ущільнити кульки – так вони не розваляться при гасінні і добре збережуть свою форму.

Моркву чистимо від верхньої шкірки, промиваємо і натираємо на крупній тертці.

Часник очищаємо і дрібно рубаємо ножем або пропускаємо через прес.

Решту другу цибулину нарізаємо невеликими шматочками.

В каструлі, в якій будемо гасити тефтелі, розігріваємо рослинне масло в такій кількості, щоб воно покрило дно шаром у два-три міліметри.

Кладемо в гаряче масло натерту моркву, подрібнені цибуля та часник. При постійному помішуванні обсмажуємо овочі до м’якості. Коли овочева суміш в каструлі стане м’якою і почне потроху рум’янитися, викладаємо поверх підготовлені тефтелі.

Готуємо сметанний соус. Для цього в окремій мисці змішуємо сметану, сушений кріп, трохи солі, чорний і червоний види меленого перцю за смаком.

Потім доливаємо воду в зазначеній кількості і знову перемішуємо – соус готовий.

Приготовленої сметанною сумішшю рівномірно заливаємо тефтелі з засмаженими овочами.

Закриваємо каструлю кришкою і доводимо вміст до кипіння. З цього моменту знижуємо температуру плити до мінімуму і тушкуємо страву при повільному кипінні протягом двадцяти хвилин. Готових «їжачків» знімаємо з плити і даємо їм настоятися під кришкою десять-п’ятнадцять хвилин. Потім подаємо до столу з будь-яким гарніром.

Приємного апетиту!

Їжачки з фаршу з рисом в сметанному соусі в духовці Їжачки з фаршу і рису Їжачки з фаршу і рису в каструлі Їжачки з фаршу і рису з підливою в духовці