Їжачки – широко поширене ситне блюдо, яке можна приготувати в духовці на сковороді або в каструлі. Це блюдо – відмінний варіант, щоб швидко і смачно нагодувати велику родину. За рахунок рису, використовується в приготуванні, блюдо не вимагає додаткового гарніру.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Свинячий фарш – 600 гр.
  • Рис білий – 100 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 150 гр.
  • Морква – 150 гр.
  • Сіль – за смаком
  • Яйце – 1 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Приправа (на вибір) – за смаком
  • Петрушка – за смаком
  • Масло рослинне – для смаження
  • Для підливи: –
  • Вода – 200 мл
  • Томатна паста – 3 ст. л.
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
  • Часник – 2 зуб.
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

Готувати їжачки з фаршу з рисом з томатною підливою в каструлі легко! Ретельно промийте рис під холодною проточною водою, викладіть її в каструлю і залийте холодною водою. Поставте на помірний вогонь. Доведіть до кипіння, посоліть, зменшіть вогонь і варіть 10 хвилин, потім відкиньте на друшляк або сито і промити холодною водою.

Приготуйте фарш. Шматок свинини ретельно промийте під холодною водою, потім обсушити паперовими рушниками, нарізати на середні шматочки і пропустіть через м’ясорубку.

Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння, промийте під холодною водою і наріжте гострим ножем. Глибоку сковороду з товстим дном добре розігрійте. Налийте невелику кількість рослинної олії і обсмажте подрібнену цибулю до м’якості.

Моркву ретельно вимийте під проточною водою, а потім очистіть від шкірки за допомогою овочечистки. Очищену моркву натріть на дрібній тертці. Потім викладіть в сковороду до репчатому цибулі і обсмажте ще 5 хвилин, періодично помішуючи.

Часник очистіть від лушпиння, промийте під холодною водою і пропустіть через прес, викладіть в глибоку ємність. Потім до часнику викладіть приготований фарш, додайте відварений рис, обсмажені овочі, куряче яйце, сіль, сухі приправи і чорний мелений перець за смаком.

Ретельно перемішайте до однорідної консистенції.

З приготованого фаршу скачайте їжачки однакового розміру, змочуючи руки в холодній воді, викладіть в глибоку каструлю з товстим дном. Налийте трохи холодної води, трохи посоліть, накрийте кришкою і поставте на повільний вогонь, готуйте приблизно 20 хвилин.

Приготуйте томатну підливу. Часник очистіть від лушпиння, промийте під холодною водою і пропустіть через прес. У невеликій мисці змішайте томатну пасту, сметану і подрібнений часник. Додайте сіль і пшеничне борошно, ретельно перемішайте.

Влийте необхідну кількість теплої питної води і ретельно перемішайте віночком до однорідної консистенції.

Приготовленою підливою залийте їжачки, доведіть до кипіння.

Посоліть і поперчіть за смаком, додайте сухі приправи за смаком. Готуйте на мінімально вогні під кришкою ще 20-25 хвилин.

Петрушку або будь-яку іншу зелень ретельно промийте під проточною водою, струсіть зайву вологу і подрібніть гострим ножем. Готові їжачки з фаршу з рисом з томатною підливою злегка остудіть, викладіть на блюдо для подачі прикрасити подрібненою петрушкою і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Їжачки з фаршу з рисом в сметанному соусі в духовці Їжачки з фаршу і рису Їжачки з фаршу і рису в каструлі Їжачки з фаршу і рису з підливою в духовці